Datum: 10. svibnja 2022.

Podjeli s prijateljima

Održana Nacionalna skupština Frame i Nacionalni Kapitul OFS-a u BiH

Od 06. do 08. svibnja 2022. godine u Kući mira u Rami paralelno su održani Nacionalni Kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna skupština Frame na kojima su sudjelovali članovi nacionalnih vijeća i članovi područnih vijeća sa svojim delegatima. Također su bili prisutni nacionalni duhovni asistent OFS-a i Frame Bosne i Hercegovine, a istodobno i područni duhovni asistent Frame Bosne Srebrene, fra Davor Petrović te područni duhovni asistent Frame Hercegovina, fra Marin Karačić.

Nakon dolaska i prijava, uslijedila je molitva krunice i sveta misa, a poslije večere kratki pozdravi i zajedničko upoznavanje. Nacionalna skupština je sa svojim aktivnim radom započela prozivkom članova skupštine i usvajanjem dnevnog reda. Nakon toga nacionalna tajnica Ilijana Manđeralo je pročitala zapisnik prošlogodišnje skupštine, a potom su svoje izvještaje o radu područnih bratstava pročitale Leona Barešić, područna predsjednica Frame Bosne Srebrene, te Ana Marija Nuić, područna predsjednica Frame Hercegovina. Što se tiče godišnjih izvješća o radu OFS-a, njih su podnijeli područni ministri Bosanskog i Hercegovačkog bratstva, Marijan Begić i Marijana Barbarić, međunarodna vijećnica Božica Lončar te nacionalna ministra Ivana Vidović. Večernjom molitvom i klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu završen je prvi dan skupštine.

Subota je započela zajedničkom molitvom OFS-a i Frame, a nakon toga je ponovno uslijedio odvojeni program. Prvo je nacionalna blagajnica Iva Nikolić pročitala izvještaj o nacionalnoj blagajni u protekloj godini, zatim su se na rad Frame u BiH osvrnuli fra Davor i fra Marin, a poslije njih je nacionalna predsjednica Anđela Marić podnijela svoj izvještaj, nakon čega je uslijedila rasprava o izvješćima. Paralelno su sudionici Kapitula raspravljali o izvješćima te aktivnostima u narednom periodu, posebno se osvrnuvši na zaključke koje su na osnovu prošlogodišnjeg bratskog i pastoralnog pohoda iznijeli delegati generalnog ministra te konferencije generalnih duhovih asistenata.

Ovogodišnje geslo bilo je „Sve obnoviti u Kristu“ (Ef 1,10), a upravo je na geslo fra Ivan Stanić održao predavanje u kojem nam je pokušao približiti što je potrebno za obnovu, koliko proces obnove zna biti bolan, ali da se uvijek trebamo vratiti na izvor odnosno Isusu te da imamo na umu da je obnova trajan poziv na kojem svakodnevno moramo raditi. Pauza za ručak je prošla u međusobnom druženju članova OFS-a i Frame, a zatim su članovi Skupštine i Kapitula imali zajednički rad po grupama u kojem su razgovarali i najviše se bazirali na prijelaz članova Frame u OFS.

Nakon definiranja zaključaka, krunice, svete mise i večere, članovi OFS-a su završili svoj Kapitul i otišli kućama, dok su članovi Frame druženje nastavili veselom večeri.

U nedjelju nakon jutarnje molitve i doručka uslijedio je plenum Skupštine i definiranje zaključaka na kojem su donesene i izglasane iduće smjernice:

Neka Nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine nastavi s organizacijom Nacionalne duhovne obnove;

Neka Nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine nastavi s organizacijom humanitarne akcije o svetkovini sv. Franje zajedno s OFS-om;

Neka Nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine nastavi organizirati Nacionalnu molitvenu akciju u vremenu došašća u suradnji s područnim bratstvima, te nastoji uskladiti s njihovim postojećim molitvenim projektima u tom periodu;

Neka Nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine u dogovoru s Nacionalnim vijećem OFS-a oformi radnu skupinu koja će pripremiti nacrt web stranice Nacionalnih bratstava OFS-a i Frame te koordinirati njenu izradu;

Neka Nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine osmisli program obilježavanja 15 godina od službenog ustrojstva Nacionalnog bratstva OFS-a i Frame u Bosni i Hercegovini te formira radnu skupinu za organizaciju proslave u 2023. godini;

Neka Nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine u suradnji s Nacionalnim povjerenstvom Frame Bosne i Hercegovine nastavi s organizacijom Nacionalnog seminara za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame;

Neka Nacionalno vijeće Frame Bosne i Hercegovine u suradnji s Nacionalnim povjerenstvom Frame Bosne i Hercegovine u skladu sa svojim mogućnostima posveti formaciji framaša koji obnavljaju svoja obećanja u bratstvima.

Osim smjernica koje će se provesti u suradnji s Framom, OFS Bosne i Hercegovine izglasao je i da se u narednom periodu osnuje Povjerenstvo za Framu za osmišljavanje i realiziranje zajedničkih aktivnosti, te na poseban način za promicanje dvostruke pripadnosti i OFS zvanja u Frami. Osim toga, Povjerenstvo za formaciju proširit će broj članova, a bit će i osnovana  pravna komisija s ciljem revidiranja novog međunarodnog Statuta, usvojenom ad experimentum na Generalnom kapitulu 2021. godine.

Hvala dragom Bogu na ovoj plodonosnoj Skupštini i Kapitulu, na zajedničkom druženju i molitvi s OFS-om BiH, na razmjeni iskustava, ideja i savjeta. Nadamo se da će i u budućnosti Frama i OFS u Bosni i Hercegovini nastaviti organizirati zajedničke Skupštine i Kapitule, odraditi mnoštvo zajedničkih projekata, te raditi na još većem povezivanju Frame i OFS-a.

Mir i Dobro

Nacionalno vijeće OFS-a i Frame BiH

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska