Datum: 10. ožujka 2012.

Podjeli s prijateljima

Održana redovna skupština hercegovačke Frame

U subotu, 10. ožujka 2012. godine, na Širokom Brijegu je održana redovita godišnja skupština Hercegovačkog područnog bratstva Frame. Na njoj su sudjelovali predsjednici i delegati 19 mjesnih bratstava te 14 duhovnih asistenata, kao i članovi područnog vijeća sa područnim duhovnim asistentom. Program je počeo molitvom i pozdravima, a potom je područni predsjednik Mateo Zadro podnio svoje izvješće o radu područnog vijeća i o aktivnostima, brojčanom stanju i perspektivama područnog bratstva. Izvješće je obuhvaćalo razdoblje od ožujka 2011. godine, odnosno od prošle skupštine, koja je bila i izborna. Trenutno u Hercegovini postoji 20 mjesnih bratstava Frame, a jedno je još u nastanku. Prema dostavljenim izvješćima područno bratstvo broji 1370 članova, u što nisu ubrojeni tzv. Veliki Glasnici sv. Franje. Kao najvažnije aktivnosti koje su se u protekloj godini događale u Hercegovačkom područnom bratstvu, Mateo je istaknuo Framafest, Framin – susret franjevačkih ministranata, sudjelovanje na Međunarodnom susretu Frame u Madridu i različite seminare koji framašima uvelike pomažu u razvoju njihove osobnosti i franjevačke duhovnosti. Ovo područno vijeće se posebno potrudilo pohoditi mjesna bratstva kako bi im se što više približili i pomogli u njihovom rastu. Redovita prigoda za bratski pohod bili su izbori kojima su predsjedali članovi područnog vijeća. Mateo je također naglasio dobru suradnju među članovima područnog vijeća, kao i suradnju sa područnim duhovnim asistentom.

Nakon Mateova izvješća, područni duhovni asistent fra Josip Vlašić se osvrnuo na aktivnosti koje Hercegovačko područno bratstvo očekuju u budućnosti među kojima je najvažnije obilježavanje 20 godina Frame u Bosni i Hercegovini, što će ujedno biti i 1. nacionalni susret Frame u BiH. Ova proslava bit će upriličena na Humcu, gdje je 1992. osnovano prvo bratstvo Frame u BiH, a program će trajati tri dana. Fra Josip je sudionike skupštine ukratko upoznao sa samim programom obilježavanja. Također je sudionicima predstavio i Statut Nacionalnog bratstva Franjevačke mladeži – Frame u BiH. Tema koja se kroz cijelu skupštinu spominjala bila je suradnja i povezanost Frame sa Franjevačkim svjetovnim redom. Svi sudionici skupštine složili su se da je važno framaše što više upoznavati sa FSR-om kako ne bi mislili da franjevački put završava svršetkom srednje škole. Nakon fra Josipovog predavanja slijedila je rasprava u kojoj su sudionici skupštine detaljnije dotaknuli sadržaje iznesene u izvješćima. Zatim je slijedilo zajedničko fotografiranje i pauza te kratka izlaganja predsjednika mjesnih bratstava u kojima su naveli osnovne podatke o svojim bratstvima, kao i redovite aktivnosti i eventualne probleme s kojima se susreću. Detaljna izvješća s kronikom života u svojim bratstvima i popisom svih članova, mjesni predsjednici predali su za arhiv područne središnjice. Pri koncu ovog dijela skupštine, područni predsjednik Mateo Zadro zahvalio se svim sudionicima na aktivnom sudjelovanju.

Skupština je završena svetom misom u samostanskoj kapelici koju je predvodio fra Josip Vlašić u koncelebraciji s mjesnim duhovnim asistentima, a zajedništvo je nastavljeno uz zakusku u prostorijama širokobriješke Frame.

Marijana Mikulić

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska