Datum: 4. veljače 2018.

Podjeli s prijateljima

OFS Čitluk: Gost predavač fra Ante Marić

Na našem tjednom susretu OFS-a Čitluk prošloga utorka, 30. siječnja 2018., imali smo dragoga gosta, svećenika fra Antu Marića. Razlog njegova posjeta nama, pored zajedništva u bratu nam Franji, je i njegova nova knjiga “Plaču li jeleni”.

Fra Ante je svoje izlaganje započeo s osvrtom na povijest i značenje OFS-a u Hercegovini, pa se s ponosom prisjetio zajedništva i snage u molitvi na velikim okupljanjima hercegovačkih svjetovnih franjevaca i Franjinih svećenika. Svećenici su, kao što je rekao, prepoznali od prvih dana da je upravo OFS ispružena ruka njegovoga puka. A to su u većini bile žene, odnosno majke koje će najbolje prenositi snagu vjere budućim naraštajima.

Fra Ante je roman “Plaču li jeleni” napisao sudjelujući na natječaju za dugometražni igrani film o fra Didaku Buntiću. Detalje romana nije posve otrio, jer ga tek trebamo čitati. Ali je pričao o neobičnom kutu iz kojeg je tu povjest odlaska djece u Slavoniju promatrao. Pisao je gledajući kroz oči i dušu jednog dječaka, koji odlazi od svoga doma a to nikako ne želi. Roman prati cijeli život glavnoga junaka. Fra Ante je također povukao paralele između odlazaka iz Hercegovine nekada kroz povjesne trenutke i danas.

Kroz zanimljive priče iz prošlosti i svoga života, fra Ante je tu večer unio duh radosti u naše bratstvo, kao i optimizam za budućnost opstanka na ovim našim prostorima. Hvala mu na tom vedrom duhu i dobroti kojom obilno zrači.

Anela Korać, OFS Čitluk

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska