Datum: 2. svibnja 2016.

Podjeli s prijateljima

OFS Čitluk: Hodočašće u Zagreb i Mariju Bistricu

Mjesno bratstvo OFS-a Čitluk povodom dolaska tijela svetog Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb organiziralo je hodočašće u Zagreb i Mariju Bistricu. Pod vodstvom duhovnog asistenta fra Danke Perutine na hodočašće se uputilo 30 članova mjesnog bratstva Čitluk kojima su se pridružili i župljani koji su kroz ovo hodočašće potaknuti da se priključe mjesnom bratstvu.

Plan i program dvodnevnog hodočašća odnosio se na čašćenje tijela sv. Leopolda koje je bilo izloženo u kapucinskoj crkvi koja nosi njegovo ime u zagrebačkoj Dubravi. Nakon čašćenja tijela sveca uslijedila je sv. Misa za sve članove Trećeg franjevačkog reda i Frame koju je predvodio predsjednik Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata OFS-a u Hrvatskoj fra Krunoslav Kocijan, na kojoj je sudjelovalo više bratstva iz cijele Hrvatske, a među njima je bilo i naše bratstvo. Tijekom mise posebno smo se sjetili svih članova OFS-a, te imali prigodu obnoviti i svoje zavjete nasljedovanja evanđelja po primjeru sv. Franje. Po završetku sv. Mise uslijedilo je vrijeme za osobnu molitvu i slobodne aktivnosti.

Zajednički program nastavljen je u 21.00 bdijenjem u prisutnosti tijela sv. Leopolda pod vodstvom don Damira Stojića na kojem se okupilo više tisuća vjernika koji su molitvom i pjesmom slavili Gospodina i zahvaljivali mu na daru prisustva ovoga sveca tako dragog hrvatskom narodu. Po završetku bdijenja uslijedio je odlazak na počinak.

Drugi dan hodočašća odnosio se na posjetu hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Po dolasku u Mariju Bistricu obišli smo hodočasničko mjesto te prisustvovali središnjem misnom slavlju u 11.00 koje je predvodio don Ivan Grbešić duhovnik međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu.

Nakon sv. Mise sudjelovali smo u Križnom putu kojeg je predmolio naš duhovni asistent fra Danko Perutina, te smo na taj način zahvalili Bogu, na ovom Hodočašću i preporučili se sv. Leopoldu i Majci Božjoj Bistričkoj u molitve. Uslijedio je zajednički ručak i povratak za Hercegovinu autobusom uz pjesmu i molitvu.

Možemo još reći da su obje crkve koje smo posjetili na ovom Hodočašću i ona sv. Leopolda u Zagrebačkoj Dubravi i ona u Mariji Bistrici, u godini Milosrđa odlukom zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića proglašene Oprosnom crkvom te smo imali priliku zadobiti potpuni oprost uz ispovijed, pričest i molitvu na nakanu sv. Oca.

Mir i dobro!

Franjo Lovrić, OFS Čitluk

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska