Datum: 17. ožujka 2018.

Podjeli s prijateljima

OFS Čitluk: Svjedočanstvo Jakova Jurasa

Na našem tjednom susretu bratstva OFS-a Čitluk, 13. ožujka 2018. ugostili smo Jakova Jurasa iz Graca na moru, mladića koji nam je posvjedočio svoju dirljivu životnu priču. Težak životni put ga je doveo u zajednicu Cenacolo u kojoj je proveo osam godina svog života.

Svojim pjevanjem, susret su uveličale i sestre Darija i Anna Maria Ramljak, koja je ujedno i zaručnica našega Jakova.

Jakov, dijete koje je sa svojih 12 godina bio izgubljen u životu. Rastava roditelja dovela ga je do besmislenosti svega, razočaranosti u zivot. Loš društveni život, nemarnost, laži, alkohol, marihuana, svakim danom su ga dovodili do ispraznosti. Iako je mislio da ga te lažne stvari upotpunjuju, u stvari je bio sve prazniji i prazniji. Bog u njegovom životu nije bio prisutan nikako. Ni majka ni otac ga nisu mogli izvesti na pravi put. Majka, slomljena od života, u ranjenom stanju, a otac nevjernik daleko od kuće. Njegov isprazan život trajao je par godina, sve dok nije otišao u zajednicu Cenacolo, na nagovor tete. U početku skeptičan i nevjeran, nedruštven i tih, sve dok jednog dana, moleći u kapeli pred Presvetim, nije doživio prisutnost Božanskog milosrđa. Klečeći, moleći, te plačući kao malo dijete osjetio je Božju prisutnost i glas, koji mu je, kako kaže, rekao: “Ja sam tebe Jakove toliko godina čekao i ti si sada došao.”

Boga pronađemo kroz radosti ili žalosti. Jakov ga je, kako kaže, našao na teži način. Ipak Bog u svojoj milosti izabire u pravo vrijeme svakoga i poziva k sebi.

Jakov je tad osjetio da mu treba pomoć, shvatio da se ne može boriti sam sa sobom, suočio se sa svojim životom, priznao svoje slabosti, prihvatio pomoć i krenuo naprijed. Ispovjedio se prvi put u životi, pričestio, otvorio se i okrenuo novu stranicu života. Živi Bog je bio u njemu prisutan. Vjera ga je vodila da se ne boji, već da vjeruje. Svojom dubokom vjerom u Isusa molitvom za svoje najmilije, doživio je i ozdravljenje ranjene majke i obraćenje nevjernog oca, što je za Jakova bilo veliko čudo i značaj u njegovom životu.

Danas Jakov moli i živi vjeru, u ljudima vidi i nalazi ljubav. Ponizan zahvaljiva Bogu što ga je pronašao i osjetio mir i radost života.

Bogu je sve moguće, zato ne boj se, samo vjeruj, jer samo nas Božja ljubav i milosrđe može spasiti i otkupiti.

Svu sreću i radost želimo našem Jakovu, da ustraje u vjeri svjedočeći Kristovu ljubav.

Susret smo završili pozitivnim mislima i molitvom, zahvalnim riječima našeg duhovnog asistenta fra Mire, te bogatiji jednim novim svjedočanstvom Kristove ljubavi.

Radujemo se ponovnom zajedničkom susretu.

Josip Primorac, OFS Čitluk

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska