Datum: 10. ožujka 2020.

Podjeli s prijateljima

OFS Humac na križnom puta od hercegovačkih autohtonih listopadnih stabala i zimzelenog grmlja

U nedjelju 08. ožujka 2020. članovi brattsva OFS-a Humac obavili su pobožnost križnog puta, kojega je naš trećar Branko Rogić napravio od hercegovačkih autohtonih listopadnih stabala i zimzelenog grmlja.

Njemu je jednog dana došla zamisao da načini križni put po primjeru našeg serafskog Oca sv. Franje Asiškog koji je posebno ljubio Božja stvorenja a ovdje se odnosi posebno na biljni svijet. Sv. Franjo je zvao stvorenja svojom braćom i sestrama, pripitomio vuka, razgovarao sa ribama i pticama i svako zna da je volio prirodu.

Na samom dolasku uočavamo velik broj maslinskih stabala u podnožju brda Butorovice koja podsjećaju upravo na Maslinski vrt u kojem se Isus molio i znojio krvavim znojem. Križni put koji se nalazi u Ljubuškom, točnije počinje u zaseoku Kokot odnosno od vodospremnika i ide makadamom uz brdo Butorovica do zaseoka Mrljanovca gdje i završava križni put na nadmorskoj visini od 200m.

On je postaje obilježio metalnim križevima a počinju sa stablom šipka i završavaju sa grmom drače ili Isusovim trnom.

Križni put je predmolila trećarica Dragana Jelinić a Branko Rogić, začetnik ove ideje,  nam je pojasnio koja se sve stabla i grmlje nalazi na postajama križnog puta. Brat Ante Paponja nam je pričao o povijesti ovog kraja.

Nadamo se da ćemo svake godine obavljati pobožnost križnog puta na stazi našeg brata Branka.

Ivana Herceg, OFS Humac

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska