Datum: 6. travnja 2014.

Podjeli s prijateljima

OFS Mostar: Slavlje godišnjeg kapitula

U franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla u Mostaru u subotu, 5. travnja. 2014. godine u 16:00 sati, započelo je slavlje godišnjeg kapitula mjesnog bratstva FSR-a u Mostaru. Na slavlju je bilo prisutno 65 osoba: članovi mjesnog vijeća, duhovni asistent fra Josip Vlašić te ostali privremeno ili trajno zavjetovani članovi bratstva. Na kapitulu nisu sudjelovali novaci i simpatizeri. Program kapitula se sastojao od: uvodnog pozdrava ministra, molitve, uvodnog programa, duhovnog nagovora, izvješća o radu bratstva kroz proteklu godinu dana, rada u skupinama, rasprave, Euharistije, klanjanja pred Presvetim i bratskog druženja.

Na samom početku kapitula, novi ministar, Mate Penavić pozdravio je sve prisutne članove, predstavio novo vijeće te se zahvalio dosadašnjoj mjesnoj ministri Ankici Zeleniki na uloženom trudu i žrtvi za proteklih pet godina. Naime, Ankica Zelenika je na prošloj područnoj izbornoj skupštini Hercegovačkog FSR-a izabrana za područnu ministru čime je prestala biti ministra na mjesnoj razini.

Nakon molitve i pjesme uslijedio je uvodni dio koji su vodile Ivana Ivanković i Andrea Odak. Uvodni dio se sastojao od igre „Koliko poznajem Bibliju i Pravilo?“ čiji je cilj bio da sami članovi bratstva, natječući se po skupinama, uvide koliko poznaju i kako se snalaze u Bibliji i Pravilu FSR-a. Nakon igre svi članovi su izvukli jedan članak iz Pravila i Generalnih konstitucija FSR-a i za zadaću dobili da ga kroz proteklih tjedan dana meditiraju i pokušaju provesti u osobni i bratski život.

U duhovnom nagovoru fra Josip je pročitao ulomak iz života sv. Franje, „O kapitulu koji se držao dvaput godišnje kod Svete Marije u Porcijunkuli“ iz jedne od najznačajnije franjevačke biografije Legende trojice drugova. Susret sv. Franje s braćom fra Josip je usporedio sa susretom Isusa s dvojicom učenika na putu u Emaus. Baš poput učenika, i braća su bila oduševljena i zanesena Isusom o kojem je sv. Franjo sa toliko žara pričao. Međutim udaljavajući se od mjesta susreta nastupaju krize, razočaravanja i previranja. Upravo je to bio jedan od ciljeva ovog kapitula, da susretnemo Isusa, braću ali i da zavirimo u sebe, u svoje promašaje i razočaravanja te da iz ponovnog susreta s Isusom osjetimo potrebu za obraćenjem.

Izvješće o radu bratstva kroz proteklu godinu dana podnijela je prvo bivša ministar Ankica Zelenika. Nakon nje svoje izvješće o radu sa novacima i o djelovanju Povjerenstva za djelatnu prisutnost u Crkvi i svijetu podnio je učitelj formacije Željko Bušić. Ministar Mate Penavić se osvrnuo na dolaske i odgovornost članova bratstva. Na kraju, financijsko izvješće o prihodima i rashodima bratstva kroz prošlu godinu dana podnijela je rizničarka Branka Božić.

Uslijedio je rad po skupinama, plenum te rasprava. Na raspravi su članovi iznijeli konkretne prijedloge kako poboljšati život bratstva te su podijelili neka osobna iskustva. Rasprava je uvijek važan dio kapitula jer svi članovi imaju priliku reći svoje osobno mišljenje o životu i djelovanju bratstva.

Baš kao u Emausu, vrhunac kapitula bilo je lomljenje kruha odnosno Euharistija koju je predvodio fra Josip. Članovi bratstava su se pobrinuli za služenje, čitanje te pjevanje na Euharistiji. Poslije smo ostali u kratkom klanjanju pred Presvetim da još jednom zahvalimo Bogu na svim darovima kojima nas obasipa. Na kraju, članovi su pronašli vremena i za bratsko druženje i time zaokružili još jedno slavlje godišnjeg kapitula. Kućama smo se razišli oko 21:30.

Andrea Odak, FSR Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska