Datum: 24. travnja 2013.

Podjeli s prijateljima

OFS Mostar – Tribina “Istina o spolnom odgoju”

U ponedjeljak, 22. travnja 2013. godine u franjevačkom samostanu u Mostaru održana je sedma u nizu tribina u organizaciji Franjevačkog svjetovnog red (OFS) u Godini vjere, ovaj put u suorganizaciji s franjevačkim samostanom u Mostaru. Gost predavač bio je prof. dr. Matko Marušić, profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu. Tribina je održana pod nazivom Istina o spolnom odgoju. Na samom početku okupljene je u ime Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) i franjevačkog samostana u Mostaru pozdravio fra Josip Vlašić i najavio temu i predavača.

Prof. Marušić je sa znanstvenog stajališta govorio o spornim pitanjima koja se tiču spolnog odgoja uvedenog u hrvatske škole. Ovo je tema o kojoj ništa nije rečeno u obranu pravih istinskih civilizacijskih vrijednosti. Prof. dr. Marušić na samom početku postavio je ključno pitanje na koje je kroz čitavo predavanje odgovarao: „ Je li homoseksualni spolni čin jednako prirodan, zadan genetički, fiziološki i evolucijski, logičan, smislen i funkcionalan kao heteroseksualni?“

Naravno, vjernički ćemo odmahnuti rukom i ne razmišljajući odgovoriti kako nije i završiti priču. Ali u tome i leži smisao cijeloga problema; društvo godinama na takva pitanja odgovara odmahivanjem i ismijavanjem ne reagirajući adekvatno, u čemu i jest ključ poraza u bitci s rodnom ideologijom, pa se sad takve naizgled nemoguće stvari zakonski proguravaju kao najnormalnije proglašavajući nenormalnim, čak i nezakonitim stajališta vjernika. Tako sada prema svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, spolna orijentacija obuhvaća:

1. heteroseksualnost,

2. homoseksualnost,

3. biseksualnost i

4. predpubertetsku spolnu orijentaciju.

One su ravnopravne i ni jedna se ne smatra poremećajem.

Prof. Marušić je kao veliki znanstvenik, iako vjernik, svoju borbu protiv rodne ideologije utemeljio na znanosti, čime je htio dokazati kako je znanstveno neutemeljena teorija o rodnoj ideologiji. Objasnio je i što je to rodna ideologija i kako se razvija čitava teorija koja kaže kako ne postoje ni žene ni muškarci nego čovjek slobodno bira određeni rod ili neograničeni broj rodova mijenjajući ih kako i koliko hoće. Prof kaže: „Ne radi se o spolnom odgoju, nego o rušenju kršćanske civilizacije. Spolni odgoj koji je nasilno uveden u osnovne škole u Hrvatskoj izazvao je brojne prosvjede, ali malo je ljudi shvatilo njegov pravi cilj. Ne radi se o spolnom odgoju, nego o nametanju nove paradigme koja ruši sve zasade, moral, svjetonazor i znanstvena dostignuća klasične kršćanske i nekršćanske civilizacije. Rodna ideologija je potpuno u suprotnosti, ne samo sa svim religijama svijeta, nego i s pravom, materijalističkom znanošću koja funkcionira bez zakona ‘višeg reda’, samo na golim, objektivnim i mjerljivim podacima. Tvorci programa izravno su povezani s promotorima pedofilije i program su složili, u svakom njegovu detalju u skladu s učenjima Kinseyeva instituta i međunarodnoga pokreta zastupnika rodne ideologije. (…) Sekularne države su pod pritiskom prihvaćanja rodne ideologije i sve su (osim Poljske) popustile. Popustila je i Hrvatska. Isto će doći i u BiH i ona će biti ucijenjena prihvaćanjem rodne ideologije za približavanje i pristup Europi. I političari će popustiti. (…) Preostaje samo da se obitelji brane kao što su svoje svjetonazore i obiteljske vrijednosti branile u komunizmu: čuvanjem i podukom svoje djece u vjeri (koju god imaju) i odgojem koji ljubi majku i poštuje oca, koji vjeruje u ljubav i voli domovinu. Nemojte zaboraviti da u Španjolskoj više nema majke i oca, nego roditelj A i roditelj B.“

Na samom kraju izlaganja prisutni su postavili nemali broj pitanja, jer je samo predavanje uistinu šokiralo sve prisutne i potaknulo ih na razmišljanje što i kako dalje? Kako Crkva treba odgovoriti današnjem vremenu kada se zakonski dovodi u pitanje sloboda vjernika, ali na jedan drugačiji način nego prije. Što i kako će crkva odgovoriti na problem homoseksualnosti? Jer odmahivanje rukom više nije dovoljno, potrebno je pokrenuti borbu i tražiti odgovore na pitanja koja se više ne mogu izbjegavati. Kako odgovoriti ovome vremenu, kako pomoći tim ljudima?

U ime franjevačkog svjetovnog reda (OFS) i franjevačkog samostana u Mostaru te mnoštva vjernika koji su velikim pljeskom pokazali koliko su oduševljeni predavanjem, fra Josip Vlašić je zahvalio predavaču te mu poželio sretan put u Split.

Vedran Vidović, OFS Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska