Datum: 28. listopada 2014.

Podjeli s prijateljima

OFS Široki Brijeg: Hodočašće kraljici Katarini

Povodom VI. nacionalnog hodočašća bosanskoj kraljici Katarini i susreta Franjevačkog svjetovnog reda, koje se već tradicionalno održava u Kraljevoj Sutjesci, naše mjesno bratstvo se odazvalo pozivu da kroz ovaj događaj u zajedništvu s drugim bratstvima jačamo svoje franjevaštvo. Prilikom tog susreta u nedjelju, 26. listopada. 2014., na prigodan način smo obilježili i 800. obljetnicu rođenja sv. Ljudevita, kralja – zaštitnika OFS-a.

Iz Širokog Brijega smo krenuli u ranim jutarnjim satima u pratnji našeg duhovnog asistenta fra Dane Karačića. Uz molitvu krunice i pjesmu te zanimljive priče o župama kroz koje smo prolazili, kojima nas je obogatio naš duhovnik, kao i upoznavajući nas o životu kraljice Katarine i njezinoj važnosti za kraj iz kojeg je potekla, putovanje je prošlo u ugodnoj atmosferi.

Stigavši u Kraljevu Sutjesku nekih pola sata prije početka predviđenog programa to vrijeme smo iskoristili za razgledanje crkve i susrete sa drugom braćom i sestrama koji su došli iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, kao i iz Hrvatske. Malo po malo crkva se napunila hodočasnicima kao i mjesnim vjernicima koji su u svojim tradicionalnim nošnjama ovo misno slavlje i cijeli susret učinili svečanijim.

Program je počeo u 10 sati kada nas je s nekoliko riječi pozdravila nacionalna ministra s. Matea Galić, zatim i b. Željko Majdanđić, ministar bosanskog područnog bratstva. Pozdrave je uputio i fra Danijel Rajić, područni duhovni asistent OFS-a Bosne Srebrene. Nakon pozdrava uslijedila je recitacija koju su pripremili mladi iz Kraljeve Sutjeske, te kratko predavanje s. Mateje Galić, nacionalne ministre o svetom Ljudevitu. Program je nastavljen molitvom krunice.

U 11 sati je započelo svečano liturgijsko slavlje koje je predvodio fra Joso Oršolić, ravnatelj Kruha sv. Ante uz koncelebraciju još 16 braće fratara, duhovnih asistenata mjesnih bratstava OFS-a. Osim našeg bratstva, hodočastila su braća i sestre ostalih hercegovačkih bratstava: Posušja, Čitluka, Međugorja, Tomislavgrada, Kočerina, Mostara,i drugih.

U propovijedi je fra Joso govorio o kraljici Katarinini, koja je bila trećarica, te njenoj žrtvi za svoj narod, svoju vjeru i domovinu. Ostavila je trag marljive i pobožne žene. Učila je žene sutješkog kraja različitim plemenitim poslovima. Na koncu je svu svoju zemlju ostavila u vlasništvo Svetoj Stolici, ako se njen sin Sigismund ne vrati iz ropstva i ako ponovno ne postane katolikom. Fra Joso je spomenuo još o stanju u današnjem društvu i kako mi trebamo biti prisutni u tom društvu, te svojim životom poticati druge na franjevaštvo.

Nakon mise nastavljeno je bratsko druženje uz prigodni program smotre folklora koja je upriličena na otvorenoj pozornici u neposrednoj blizini crkve i samostana.

Kući smo se vratili ispunjeni duhovnim mirom i radosni zbog susreta sa braćom i sestrama, u nadi da će nas ovaj susret učvrstiti u vjeri i pomoći nam nastaviti naše franjevačko poslanje.

Mirjana Ćavar, OFS Široki Brijeg

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska