Datum: 5. veljače 2020.

Podjeli s prijateljima

OFS Široki Brijeg: Izvedba drame “Dide, pobiše nam fratre”

Sinoć, 4. veljače 2020.,kinodvorana Borak u Širokom Brijegu opet je bila tijesna za sve koji su htjeli pogledati predstavu “Dide, pobiše nam fratre!” u izvedbi Franjevačkog svjetovnog reda i Frame Široki Brijeg. Naime, predstava se izvodi po treći put i svaki put je napunila dvoranu. Drama se sastoji od pet činova i epiloga, nagrađena je na prošlogodišnjem Vicepostulaturinom natječaju, a napisala ju je Mirela Lovrić, svjetovna franjevka širokobriješkog OFS-a. Autorica Mirela ističe: “Želja nam je prikazati svu tragediju i žtrvu naših fratara i našeg naroda iz 1945., da bismo više cijenili sadašnjost i ne zaboravljali prošlost.”

Trećari i framaši zajedno su uvježbavali izvođenje ove drame i svojim sugestijama nadopunjavali Mirelin tekst tako da su svi pomalo uključeni. Dramske prizore prate filmski prilozi koje je pripremio svjetovni franjevac Gojko Jelić. Trećari i framaši rado su se uključili oko realizacije ove predstave: Gojko, framaš Leon, Ćićo, Ruža, Marija, dvije Željke. Netko je izrađivao scenu, netko šminkao, netko se brinuo o marketingu… Duhovni asistenti fra Dane Karačić i fra Augustin Čordaš također su bili na raspolaganju i uvijek velika podrška.

Drama prikazuje događaje od veljače do svibnja 1945. u Širokom Brijegu, Mostaru i ostalim mjestima Hercegovine, a završava prikazom Križnog puta – Bleiburgom. Dijalozi i scene iz 1945. ne ostavljaju nikoga ravnodušnim najviše zbog toga što gotovo svi mogu prepoznati svoje očeve i majke, bake i didove u ovim ulogama. Glumci, iako amateri, predstavili su ovo vrijeme i događaje na dostojanstven način. Spomenuto je svih 66 pobijenih franjevaca. U svakom slučaju poučno i vrijedno za vidjeti.

Glumačka ekipa nastupa u Drinovcima 9. 2. te u Međugorju 10. 2., kad će se slaviti i sv. misa za sve pobijene franjevce naše provincije.
Neka im je laka hrvatska zemlja!

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska