Datum: 19. prosinca 2012.

Podjeli s prijateljima

OFS tribina: Vjera ljubavlju djelotvorna

U ponedjeljak, 17. prosinca 2012. godine, u dvorani franjevačkog samostana u Mostaru, održana je tribina pod nazivom „Vjera ljubavlju djelotvorna“ (Gal 5, 6). To je treća u nizu tribina u organizaciji OFS-a u Mostaru povodom Godine vjere. Susret je započeo sa pjesmom koju su izvele ženska klapa Narenta, te uvodnim riječima voditeljice Dragane Marić. Dragana je pozdravila sve prisutne i podijelila s nama kratko razmišljanje o vrstama ljubavi. Posebno se osvrnula na onu najveću, svetu ljubav – agape ili caritas. Dragana ističe da je izvor i usmjerenost svete ljubavi Bog. Agape-Caritas živi od punine dara i onda se daruje. Ovo razmatranje bio je izvrstan uvod u predavanje i svjedočanstvo naših gostiju: Siniše Pucića i Mladene Tadej koji su članovi OFS-a u Rijeci.

Siniša i Mladena su govorili o njihovom bratskom ostvarenju u nadnaravnoj ljubavi koju u djelo provode svakodnevno kroz prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“, Ulične svjetiljke, Socijalnu samoposlugu i brojne druge projekte i akcije. Siniša je započeo predavanje govoreći o gubavcima našeg vremena – beskućnicima, stvarajući tako poveznicu sa svetim Franjom koji se i sam susreće s gubavcem te u susretu s njim doživljava obraćenje. Snažan dojam na sve prisutne ostavila je prezentacija sa slikama i pričama o starim ali i mladim beskućnicima. Siniša postavlja pitanje sebi i svima nama: „Što ja mogu učiniti? Kako ja mogu pomoći?“ Siniša je predstavio brojne projekte OFS-a Trsat-Rijeka, a neki od najpoznatijih su prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“ i Ulične svjetiljke. Siniša ističe da je cilj rada Prihvatilišta za beskućnike ne samo pružiti najpotrebnijima prenoćište, nego ih prije svega osposobiti za ponovnu integraciju u društvo i vratiti im ono što im je oduzeto – ljudsko dostojanstvo. Nadalje, Ulične svjetiljke prvi je hrvatski časopis o beskućnicima i srodnim socijalnim temama koji ima za cilj resocijalizaciju beskućnika, tj. povratak u život. Siniša ističe da je svaki njihov projekt ili akcija plod molitve i otvorenosti prema Bogu. Mladena Tadej, novakinja u OFS-u predstavlja projekt Socijalna samoposluga koji ima za cilj prikupljanje i podjelu pomoći (hrana, higijenske potrepštine, namještaj itd.) članovima socijalno najugroženijih obitelji.

Na kraju predavanja svi prisutni su imali mogućnost postavljanja pitanja. Nakon toga slijedile su riječi zahvale Dragane Marić i molitva blažene Majke Terezije. Susret je završen blagoslovom koji je prisutnima udijelio fra Josip Vlašić i završnom pjesmom klape Narenta.

Dijana Milović, OFS Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska