Datum: 30. kolovoza 2012.

Podjeli s prijateljima

Papa Benedikt XVI. laicima

Koliko je papi Benediktu XVI. stalo do toga da laici budu svjesni svoga identiteta i osobnog poslanja u Crkvi, svoje odgovornosti za Crkvu, vidljivo je iz njegovih govora, kao i iz inicijativa koje poduzima Sveta stolica. Ovih dana objavljene su dvije vijesti koje govore tome u prilog. Prenosimo ih!

Laici su u Crkvi pozvani živjeti kao protagonisti crkvenoga poslanja – naglasio je Papa u poruci koju je uputio Međunarodnom forumu Katoličke akcije koji se odžaovao ovih dana u Rumunjskoj. Crkvi su potrebni zreli laici koji su stvarno "suodgovorni" u njezinu općem poslanju, a ne smatrani jednostavnim "suradnicima" klera, istaknuo je papa Benedikt XVI. u poruci upućenoj sudionicima Međunarodnog foruma Katoličke akcije koji se održava u rumunjskom mjestu Iaşi. Forum je okupio brojne članove Katoličke akcije, pristigle iz 35 zemalja s 4 kontinenta.

Laici su u Crkvi pozvani živjeti kao protagonisti crkvenoga poslanja, osjetite djelovanje za poslanje Crkve svojom obvezom: molitvom, učenjem, aktivnim sudjelovanjem u crkvenom životu, s pozornim i pozitivnim pogledom na svijet, i to u stalnom traženju znakova vremena. Ne posustajte u stalnomu poboljšavanju, ozbiljnim i svakodnevnim odgojnim zauzimanjem, svojega posebnog poziva vjernika laika, pozvanih biti hrabri i vjerodostojni svjedoci na svim područjima društva, poručio im je Sveti Otac.

Ukazao je kako laici svojim iskustvom mogu pomoći pastirima da jasnije i shodnije prosuđuju i u onomu što se odnosi na duh, kao i u stvarima svijeta te da su pozvani navještati Evanđelje na način koji je razumljiv u našem dobu, obilježenom društvenim i kulturnim brzim promjenama.

Preuzmite i sudjelujte u pastoralnim odlukama biskupijâ i župâ, potičući prigode za susret i iskrenu suradnju s drugim sastavnicama crkvene zajednice, uspostavljajući odnose poštovanja i zajedništva sa svećenicima, a sve u svrhu žive, ministerijalne i misionarske zajednice. Njegujte istinske osobne veze sa svima, počevši od obitelji, i ponudite svoju raspoloživost za sudjelovanje na svim razinama društvenoga, kulturnoga i političkoga života, imajući uvijek za cilj opće dobro, poručio je Papa.

U ovom razdoblju povijesti, i u skladu s poviješću vaše udruge, obnovite obvezu hoda na putu prema svetosti, a u svjetlu Socijalnog nauka Crkve radite kako biste bili sve više radionica za globalizaciju solidarnosti i ljubavi, za pružanje čovječanstvu budućnosti nade, istaknuo je na kraju Sveti Otac.

Otvorena web stranica za laike – Papinsko vijeće za laike pokrenulo je novu internetsku stranicu s informacijama za sve laike u povodu proglašenja Godine vjere. (Adresa web stranice je http://www.laici.va/content/laici/en.html).

Posvećena je svim laicima vjernicima koji žele doznati više o svom pozivu i svojoj ulozi unutar Crkve, istaknula je Ana Cristina Betancourt iz ženskog odjela Papinskog vijeća. Dodala je kako je cilj biti svakodnevno u kontaktu sa svima koji to žele, doznati više čime se laici bave, o čemu razmišljaju te im prenijeti smjernice koje je laicima uputio papa Benedikt XVI.

Papinsko vijeće za laike osnovao je 1967. godine papa Pavao VI., a od 1976. potpuno je uključeno u rad Crkve. Jedan od ključnih savjetnika u tom vijeću mnogo je godina bio krakowski nadbiskup Karol Wojtyla, kasnije papa Ivan Pavao II.

Betancourt je pojasnila da će nova internetska stranica objavljivati najnovije vijesti i događaje te poruke pape Benedika XVI. laicima. Tu su i četiri odvojena područja: "Udruge i pokreti", "Žene", "Crkva i sport" te "Mladi".

"Crkvi su potrebni zreli laici koji su stvarno "suodgovorni" u njezinu općem poslanju, a ne smatrani jednostavnim "suradnicima" klera", istaknuo je nedavno papa Benedikt XVI. u poruci sudionicima Međunarodnog foruma Katoličke akcije, održanom u Rumunjskoj.

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska