Datum: 7. svibnja 2011.

Podjeli s prijateljima

Poptuni oprost prigodom 800. obljetnice Reda sestara klarisa

Papa Benedikt XVI. obaviješten je od prečasnoga oca Josea Rodrìgueza Carballa, generalnoga ministra čitavoga Reda manje braće, o svečanim slavljima koja će se od dana 16. travnja sve do dana 12. kolovoza 2012. godine odvijati u samostanskim crkvama Reda svete Klare da bi se dostojno obilježila osamstota godišnjica otkako je Klara, plemenita djevica, rođena u Asizu u Umbriji, nasljedujući svoga sugrađanina svetoga Franju, sva svoja dobra razdijelila za milostinju i pomoć siromasima te je, bježeći od buke svijeta, od istoga Franje primila tonzuru i osnovala zajednicu Reda siromašnih manjih gospođa.

Stoga Blaženi otac, želeći pobožnim vjernicima pružiti božansku milost, radi svoje usrdne brige za sveopću Crkvu i posebne naklonosti Monahinjama svete Klare, podjeljuje im potpuni oprost, pošto se ispune uobičajeni uvjeti (sakramentalna ispovijed, pričest i molitva na nakanu Vrhovnoga svećenika), koji će se moći dobiti jednom dnevno tijekom jubilejske godine.

Vjernici će ga moći namijeniti također, u vidu zagovora, za duše vjernika koje se nalaze u čistilištu, ako će pobožno prisustvovati kojem jubilejskom slavlju ili duhovnoj vježbi, ili će barem prikladno vremensko razdoblje provesti u pobožnom razmatranju, završivši Molitvom Gospodnjom, bilo kojim zakonitim obrascem Vjerovanja, zazivanjem Blažene Djevice Marije, svetoga Franje i svete Klare Asiške:

– za same Monahinje: svaki put kad pobožno pohode crkvu ili glavnu kapelicu samostana;

– za sve vjernike: jedanput u pojedinim kapelicama, u dan koji slobodno izaberu; svaki put kad sudjeluju u svetom hodočašću koje se zajednički obavlja u spomenuta sveta mjesta;

– ako jubilejskim obredima pobožno prisustvuju: na blagdan svete Klare (11. kolovoza 2011. i 2012.) i na blagdan serafskoga oca svetog Franje (4. listopada 2011.), u trodnevnicama koje im neposredno prethode, u drugim danima propisno određenima.

Vjernici će moći dobiti, osim toga, potpuni oprost poput onoga jubilejskoga, pod istim uvjetima, i u svim svečanim slavljima koja se odvijaju u Asizu za vrijeme čitave jubilejske godine svete Klare.

Stariji, bolesni i svi koji zbog važna razloga ne mogu izići iz kuće jednako će moći dobiti potpuni oprost, odrekavši se svih grijeha i uz nakanu da će ispuniti, što će prije biti moguće, tri uobičajena uvjeta, ako se jubilejskim slavljima budu duhovno pridružili, prikazavši svoje molitve i trpljenje milosrdnom Bogu po Mariji.

Da bi se pristup božanskom milosrđu po ključevima Crkve lakše ostvario s obzirom na pastoralnu skrb, ova Pokorničarna zdušno moli da se svećenici koji posjeduju potrebne ovlasti za sakramentalno ispovijedanje spremno i velikodušno posvete slavljenju Pokore. Sve što je ovome protivno više ne vrijedi.

U Rimu, u Apostolskoj pokorničarni, dana 16. travnja godine Gospodnjeg Utjelovljenja 2011.

www.ktabkbih.net

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska