Datum: 10. siječnja 2011.

Podjeli s prijateljima

Posuški trećari ojačali bratstvo

Posuški trećari su na najljepši način proslavili blagdan Bezgrješnog začeća BDM 8.12.2010.Toga su dana, naime, u svoje redove primili dvadeset sedam novih mladih članica. Njih deset je nakon novicijata od godinu dana, priprema, iščitavanja Pravila i življenja Evanđelja, po uzoru na našeg sv. oca Franju, dalo svečane zavjete: Sofija Karamatić, Nedjeljka Karamatić, Ivana Kovač, Marcela Jukić, Zdenka Penava, Zdravka Jukić, Branka Bešlić, Marijana Bešlić, Jagoda Šušnjar i Ljubica Leko.

U novicijat su, nakon što su na različite načine pozvane od Gospodina, uputile molbe za primanje u FSR, i primljene: Danijela Ramljak, Bernardica Jukić, Katica Karamatić, Anđa Bošnjak, Mira Ćorić, Jadranka Ćuk, Dragana Miličević, Venka Penava, Mirjana Bakula, Marina Bakula, Ljubica Karamatić, Iva Mikulić, Anđa Bakula, Luca Tolić, Ljuba Bakula, Radica Lončar i Marica Lebo. Prema raspoloživoj evidenciji ovo je bilo najbrojnije zajedničko primanje u posuškom FSR-u do sada, zbog čega smo posebno sretni.

Obred primanja i zavjetovanja obavljen je pod posebnom svetom misom u 18 sati,u dvorani posuškog vjeronaučnog centra, uz nazočnost mnogobrojnih članova mjesnog bratstva. Sveto misno slavlje predvodio je fra Mario Knezović duhovni asistent posuške Frame, a suslavitelj je bio duhovni asistent bratstva fra Dobroslav Begić. Nakon obnavljanja krsnih obećanja, franjevačke zavjete je primala mjesna ministra Ana Bago, uz svjedokinje Željku Čamber i Ivu Begić. Sestre su zavjete izgovarale pojedinačno, držeći se za ruke sa svjedokinjama i ministrom, što se svake jako dojmilo, te su neke izjavile da su se osjećale kao na vjenčanju, a neke su imale i tremu. Predajući se tako Bogu, krenule su u novi život uz fra Marijevu potvrdu u ime Crkve.

Pjesme, misna čitanja i molitvu vjernika čitale su i pjevale članice FSR. U prigodnoj propovijedi fra Mario je istaknuo da je ponos i čast pripadati Franjevačkom svjetovnom redu, biti prepoznatljiv kao trećar, dijeliti bratsku ljubav i činiti dobro. Također je rekao da najteži dio tek dolazi, izvršavati ono na što su se zavjetovale, živjeti evanđelje u današnjem svijetu punom izazova.

Nakon završetka misnog slavlja uslijedila su čestitanja, podjela darova, kao sjećanje na ovaj posebni dan. Tako su sestre na dar dobile: Novi zavjet, Pravilo FSR-a, ogrlice sa tau privjescima, Gospine medaljice i sličice svetog oca Franje. Sve je to brižno pripremio fra Dobroslav, a podijelila ministra. Okićeni tako svim pomagalima za dobar franjevački život, puna srca, zajedno sa ostalim članovima bratstva, nastavili smo slavlje u prigodno pripremljenoj prostoriji uz uštipke, mezu, voće, kolače što su ispekle i pripremile nove vrijedne članice. Uz pjesmu i druženje sažimali su se utisci, bili smo puni ushićenja i zahvalnosti Bogu, sv. Franji i našim svećenicima fra Dobroslavu i fra Mariju. Bilo nam je „dobro biti ovdje“ ali valjalo je poći kući, jer puno nas zadaća čeka, a ako nekad i posustanemo sjetit ćemo se Franjine: Ajmo braćo ponovo!

 

Ana Bago, FSR Posušje

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska