Predavanje provincijala fra Joze Grbeša trećarima OFS-a Čitluk
Datum: 27. veljače 2023.

Podjeli s prijateljima

Predavanje provincijala fra Joze Grbeša trećarima OFS-a Čitluk

Na redovitom sastanku trećara OFS-a Čitluk koji se održava svakoga utorka nakon večernje svete mise, ovoga puta, točnije 21.2.2023., gost predavač je bio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.
Na početku samoga predavanja prisutnima se obratio ministar mjesnog bratstva OFS Čitluk Josip Primorac upoznavši provincijala s osnovnim podacima vezanima za OFS Čitluk te poželio dobrodošlicu kako fra Jozi tako i prijateljima, trećarima iz susjedne župe Gradnići na čelu sa svojim duhovnim asistentom fra Nikolom Rosančićem.
Prisutnima se također objavio i fra Miro Šego, vikar Hercegovačke franjevačke provincije i duhovni asistent OFS-a Čitluk. Izrazivši svima dobrodošlicu, fra Miro se osvrnuo na fra Pašku Martinća i istaknuo njegov golem doprinos osnutku bratstva Čitluk i počecima trećara u župi te fra Kamila Milasa koji je imao veliku ulogu u ,,oživljavanju” djelovanja trećara u župi.
Nakon uvodnih riječi uslijedilo je jedno predavanje, ujedno i svjedočanstvo našega provincijala. Fra Jozo je upoznao prisutne sa svojim svećeničkim putom, od samih početaka u rodnoj Slavoniji i svećeničkog ređenja u New Yorku, života u Americi do današnjeg vremena. Iznio je brojne podatke vezane za naše franjevce koji djeluju u Americi, ali i u drugim dijelovima svijeta. Istaknuo je važnost euharistije, brevijara, naše povijesti kako u Hercegovini i Hrvatskoj, tako i u svijetu. Nama trećarima posebno je bilo zanimljivo čuti da naši fratri djeluju u Americi već preko 120 godina te da su se u Chicagu od 1945.godine tiskale knjige na hrvatskom jeziku i odatle se širile po cijelome svijetu te imale značajnu ulogu u tom teškom razdoblju hrvatske povijesti.
Nakon predavanja, uslijedila su brojna pitanja prisutnih za fra Jozu te ugodni razgovor o temama vezanima za Crkvu, trećare i kršćanski život.

Magdalena Primorac Kvesić, OFS Čitluk

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska