Datum: 1. veljače 2019.

Podjeli s prijateljima

Predstavljena knjiga fra Dane Karačića “Trećari – dar Neba”

U četvrtak 31. siječnja 2019., u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg, u prepunom kinu Borak, održano je predstavljanje knjige “Trećari – dar Neba” autora fra Dane Karačića, jednog od najomiljenijih širokobrijeških franjevaca.

Fra Dane je već 5 godina duhovni asistent Franjevačkog trećeg reda Široki Brijeg, a od nedavno obnaša službu područnog i nacionalnog duhovnog asistenta Franjevačkog svjetovnog reda u Bosni i Hercegovini. Svoju ljubav prema trećem redu je pretočio u knjigu u kojoj je, na sebi svojstven način, dočarao 35 životopisa pripadnika Franjevačkoga svjetovnog reda.

U knjizi opisuje hercegovačku ženu, hercegovačku sudbinu, povijest, hercegovački križ i ponos sve u jednom. Cilj ove knjige je dočarati današnjem naraštaju povijest našeg zavičaja, kako se živila i čuvala vjera u našem narodu, te da čitajući ovu knjigu uspomenu na njih istrgnemo od zaborava.

Na samom početku, kao iznenađenje autoru, prikazan je kratki film o Mili Zeljko, jednoj od trećarica opisanih u knjizi, koja je ujedno i fra Danina baka.

U predstavljanju su sudjelovali Gojko Jelić, predsjednik Matice hrvatske Ogranak Široki Brijeg, članovi Franjevačkog svjetovnog reda i Frame, a ulomke iz knjige su čitali Andrija Zeljko, č. s. Zorica Jurilj, Željka Topić i Marija Ivanković.

O knjizi i svoj osvrt na knjigu iznijela je Mirela Lovrić, a program su glazbeno upotpunili Marija Čolak i zbor Frame Široki Brijeg, i na samom kraju prisutnima, koji su došli iz cijele Hercegvine, obratio se i sam autor fra Dane Karačić.

Fra Dane je prije svega istaknuo da je u tih 35 teških ljudskih sudbina prikazao koju su nadu i utjehu pronalazili u vjeri i u Bogu, kako im je najbitnije bilo da se ne „izgubi vira“.

Fra Dane Karačić u zaključku je ponovio svoje uvjerenje koje često naglašava i u svojim propovijedima – da je Široki Brijeg sveto mjesto, posvećeno mjesto! Rekao je: „Pred sobom imamo sve, dragi moji prijatelji, imamo mogućnost biti ljudi, imamo mogućnost biti dobri. Bog je s nama. Jer imamo dva elementa: sveto mjesto Široki Brijeg i Svetoga Franju i Nju koja je raskrilila svoj plašt i grli svoju djecu i neće nas dati. Samo ako mi sami ne pobjegnemo iz tog gnijezda koje nam je Bog dao, koje nam je savio na ovom mjestu i na ovom Brijegu.“

Na samom kraju svim prisutnima udijelio je franjevački blagoslov.

Mirjana Ćavar, OFS Široki Brijeg

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska