Datum: 27. srpnja 2018.

Podjeli s prijateljima

Proslava 99. rođendana bake Ivice iz bratstva OFS-a Čerin

Najstarija trećarica župe Čerin baka Ivica Ćorić u četvrtak, 26. srpnja 2018., na blagdan svete Ane, proslavila je svoj 99. rođendan. Proslavi rođendana su prisustvovali članovi njezine obitelji, susjedi i prijatelji a njezina želja je bila da na proslavi rođendana budu prisutni i trećari jer je od svoje 10. godine članica Franjevačkog svjetovnog reda, a nekoliko godina je obnašala i službu ministre u Čerinskom bratstvu. Također, bio je prisutan i fra Hrvoje Miletić, duhovni asistent OFS-a Čerin i ispovjednik bake Ive.

Baka Ivica Ćorić rođ. Luburić rođena je 26. 07. 1919. u Donjem Malom Ograđeniku u župi Čerin. Udala se u Lipno za Franju Ćorića, koji je došao živjeti na njeno imanje u Donji Mali Ograđenik budući da je Ivica ostala tu sama sa sestrom Slavom, nakon što su njihova četiri brata poginula u 2. svjetskom ratu. Tri brata se nisu nikada vratili sa Križnog puta iz Bleiburga, a najmlađi brat je ubijen nakon završetka rata u blizini Čitluka. O njima je baka Ivica napisala i pjesmu, jer često svoje misli i osjećaje izražava kroz stihove. Jednom zgodom nam je pričala kako je nakon 2. svjetskog rata i pogibije svoje braće i ona zajedno sa sestrom i majkom odvedena u zarobljeništvo u Nevesinje gdje su provele nekoliko mjeseci.

Ivica je sa mužem Franjom rodila jednu kćer Ružicu, a nakon toga je rodila nekoliko mrtvorođene djece. Iako je dugi život ove dobre i mile starice bio protkan patnjama i bolima, ona je i dalje ispunjena radošću života, te vjerom i povjerenjem u dragoga Boga. Pamet je, kaže, još uvijek dobro služi, te svakoga zna i prepoznaje bolje nego netko mlađi.

Okruženi ljubavi i prijateljstvom tako smo ugodno proveli ovo poslijepodne u društvu bake Ive i njezine obitelji. Baka Ivica nam je pravi primjer strpljive žene iz koje isijava ogromna franjevačka radost.

Marijana Barbarić, OFS Čerin

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska