Datum: 7. listopada 2011.

Podjeli s prijateljima

Proslava sv. Franje u posuškom bratstvu

Svetkovinu svetog Franje u Posušju ove godine smo proslavili u bratskom zajedništvu s članovima Frame i našim mnogobrojnim župljanima. Naime, u ranijim godinama trećari su imali posebnu Svetu misu u 8 sati ujutro, tako da je zbog radnog dana i obveza članova bratstva prisustvovalo tek četrdesetak braće i sestara. U dogovoru s našim župnikom ovogodišnju smo proslavu svetog Franje najavili na nedjeljnim misama i pozvali sve naše župljane na misno slavlje 4.10. u 19.sati, pa je crkva bila prepuna: na Svetoj misi se okupilo preko tisuću vjernika.

Duhovna proslava započela je molitvom krunice koju su predmolili članovi Franjevačkog svjetovnog reda. Zatim je uprizoren obred Franjina preminuća kojeg su izveli framaši. Svetu misu je predvodio fra Mario Knezović uz koncelebraciju našeg duhovnog asistenta fra Marka Dragićevića. U svojoj propovijedi fra Mario je govorio o našem sv. ocu Franji, posebno istaknuvši njegovu ljubav za gubavce, koji su u Franjino vrijeme nosili zvono i bili odbačeni od svih. Svojim zagrljajem Franjo im vraća ljudsko dostojanstvo i skida zvono odbačenosti. Nama je ukazao na gubavce našeg vremena, ljude na rubu društva, i rekao da smo kao kršćani, a posebno kao franjevci, pozvani skidati zvona. Umjesto molitve vjernika framaši su iz sveg srca i glasa izrekli Framinu molitvu koju su neki vjernici prvi puta čuli i bili oduševljeni kako framašima tako i molitvenim sadržajem. Slavlje je svojim prekrasnim pjevanjem uveličao Framin zbor.

Na kraju su četiri članice zbora, glasovima slavuja, otpjevale pjesmu „Kada si već ti brate naš Franjo“ što nas je potpuno razgalilo, i sigurna sam da je duh Svetog Franje večeras ušao u mnoga srca. Po završetku misnog slavlja nastavili smo bratsko druženje sa framašima, našim fratrima i časnim sestrama uz pjesmu i okrepu.

Ana Bago, FSR Posušje

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska