Datum: 26. kolovoza 2014.

Podjeli s prijateljima

Proslava sv. Ljudevita i duhovna obnova Hercegovačkog područnog bratstva OFS-a

Članovi područnog bratstva OFS-a Hercegovine okupili su se i ove godine 25. kolovoza kako bi zajedno proslavili blagdan svoga suzaštitnika sv. Ljudevita. Oko 300 svjetovnih franjevaca iz 12 bratstava u Hercegovini okupilo se u crkvi Krista Kralja u Čitluku na još jednu duhovnu obnovu i proslavu sv. Ljudevita, a svjetovne franjevce pratili su i njihovi duhovni asistenti. Duhovnu obnovu organiziralo je područno vijeće OFS-a u suradnji s čitlučkim bratstvom.

Program je započeo u 17.00 pozdravnim govorima područne ministre Ankice Zelenika i duhovnog asistenta OFS-a Čitluk, fra Danke Perutine. Zatim je uslijedio duhovni nagovor područnog duhovnog asistenta fra Ljube Kurtovića na temu „Evanđelje – borba dvaju svjetova“. Fra Ljubo je govorio o Evanđelju koje je živa Božja riječ, Riječ koju nam upućuje Isus Krist. Naglasio je kako je Isus bio često neshvaćen i od svojih učenika, onih koji su vidjeli njegovu muku, smrt i uskrsnuće, ali su pri uzašašću posumnjali. Fra Ljubo je istaknuo kako je Isus i danas često neshvaćen, i da njegova logika nije naša logika. Završio je riječima da Evanđelje uistinu razumijemo samo u onoj mjeri u kojoj ga živimo.

Nakon predavanja bila je prilika za svetu ispovijed, a članovi čitlučkog bratstva OFS-a predmolili su krunicu. U 19.00 započela je sveta misa, koju je predvodio fra Ljubo uz koncelebraciju mjesnih duhovnih asistenata OFS-a te čitlučkog župnika fra Mire Šege. Fra Ljubo je u propovijedi govorio o svetom Ljudevitu, koji je bio Franjin suvremenik i s Franjinom duhovnošću bio je upoznat preko jednog fratra kojeg je Franjo poslao u Francusku. Ovaj je došao u vezu s Ljudevitom te mu prenosio duhovne misli Franje Asiškog. Sveti Ljudevit, odličan je primjer kako u vlastitom staležu živjeti svoj poziv, slijediti Isusa po primjeru svetoga Franje. Osvrnuvši se i na pročitano Evanđelje, koje nam šalje poruku da je sve što imamo dar Božji, fra Ljubo je upozorio da darovane talente i sposobnosti ne smijemo zanemarivati ili čuvati samo za sebe nego ih trebamo dijeliti s drugima.

Pjevanje na svetoj misi predvodili su članovi studentskog zbora ‘Prijatelji’, a misna čitanja i molitvu vjernika čitali su ministri mjesnih bratstava OFS-a. Na kraju mise okupljenima se obratio i čitlučki župnik fra Miro Šego. Prvi dio duhovne obnove završio je klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, a zatim je prisutne pozdravio doministar čitlučkog bratstva Josip Primorac, koji je sve pozvao na druženje uz okrjepu u dvorištu ispred župne kuće. Duhovno obnovljeni i radosni zbog još jednog zajedničkog susreta, braća i sestre su ostali dugo u razgovoru, pjesmi ali i plesu uz pratnju harmonike i gitare.

Tekst: Josipa Vukoja, OFS Kočerin
Fotografije: Franjo Lovrić, OFS Čitluk

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska