Datum: 5. listopada 2011.

Podjeli s prijateljima

Proslava svetkovine sv. Franje u mostarskom bratstvu

Svetkovinu svetog Franje, tog čudesnog miljenika Božjeg i utemeljitelja triju franjevačkih redova, slavimo 4. listopada. Taj dan od velikog je značaja za sve štovatelje sv. Franje, a posebno za same članove franjevačkih redova i franjevačke mladeži.

Kao i svake godine tako i ove u crkvi svetih Petra i Pavla u Mostaru, kroz devetnicu Franji u čast, imali smo priliku za rast u njegovoj duhovnosti i za bolje upoznavanje života i djela sv. Franje kao i sv. Klare. Svaki dan pobožnost smo započinjali Franjevačkom krunicom u 17,30 sati koju su molili članovi Franjevačkog svjetovnog reda i članovi Frame te nastavljajući misnim slavljem, kroz Evanđelje i poticajne riječi naših svećenika, razmišljali smo o uzorima naše vjere sv. Franji i sv. Klari. Budući da franjevačka duhovnost nije potpuna bez duhovnosti sv. Klare, ove godine, dok smo u 800. obljetnici utemeljenja Reda sv. Klare, kroz devetnicu je posebna riječ bila o životu sv. Klare, sestrama Klarisama, Pravilu sv. Klare, njenoj Oporuci i svemu onome što bi nam moglo posvjedočiti njen primjer življenja uz Isusa Krista.

Kroz dvije večeri devetnice, nakon sv. mise, vjernici su bili pozvani pogledati film koji prikazuje život sv. Franje i Klare i na taj način su imali priliku još dublje doživjeti i oživjeti primjer ovih velikih svetaca, primjer koji bi svi trebali nasljedovati. Sve nas je iznenadio veliki interes vjernika za ovaj film! Dvorana je bila premalena da primi sve one koji su ga htjeli pogledati.

Članovi Franjevačkog svjetovnog reda također su kroz devetnicu organizirali i mali franjevački sajam knjiga, na kojem su vjernici mogli kupiti i prigodne knjige koje govore o životu i djelu sv. Franje i sv. Klare jer u boljem poznavanju nekoga, naša ljubav može rasti još i više. Posebno zanimanje vjernici su pokazali za Spise sv. Franje i Klare.

Na samu uočnicu svetkovine slavili smo obred preminuća sv. Franje – Transitus, a svečano misno slavlje predvodio je provincijal dr. fra Ivan Sesar koji nam je, između ostaloga, dao i odgovor na pitanje što sv. Franju čini drugačijim od drugih i kako je on s pravom nazvan drugim Kristom. Na misi je pjevala Franjevačka mladež – Frama. Nakon misnog slavlja upriličeno je bratsko zajedništvo na kome su sudjelovali fratri, časne sestre franjevke, mi – članovi Franjevačkog svjetovnog reda, članovi Franjevačke mladeži kao i svi ostali vjernici koji su bili na sv. Misi.

Na sam dan svetkovine sv. Franje, svečana misa je slavljena u 18 sati. Predvodio ju je provincijal fra Ivan, u zajedništvu s drugim fratrima, a propovijedao je fra Mijo Džolan, donedavni bosanski provincijal, a sada ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira. U propovijedi je govorio o Franji i njegovoj važnosti za ljude 21.

Sv. Franjo je jednostavno svima privlačan i ne prestaje biti jedan neiscrpivi izvor snage jer on je zasigurno najbolji primjer svima nama kako trebamo slijediti stope Isusa Krista te po njegovom uzoru vršiti volju Oca našeg nebeskoga.

Martina Smoljan, FSR Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska