Datum: 1. kolovoza 2012.

Podjeli s prijateljima

Prvi europski kongres Frame i FSR-a

Od 9.-15. srpnja u Lisieuxu se održavao prvi europski kongres Frame i FSR-a. Ovo je bio prvi zajednički kongres Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži, uz napomenu da je Frama već imala pet europskih kongresa. Na kongresu je sudjelovalo 9 članova iz Bosne i Hercegovine, po četvero članova iz FSR-a i Frame uz duhovnog asistenta fra Josipa Vlašića. Kongres se održavao pod geslom „Duc in altum“ ili „Isplovi na pučinu“ (Lk 5, 4).

Lisieux je mjesto gdje je živjela i djelovala sv. Terezija od Djeteta Isusa, najmlađa crkvena naučiteljica. Svetica je živjela samo 24 godine te je bila članica Franjevačkog svjetovnog reda. Također, za vrijeme trajanja kongresa u Lisieuxu se slavio spomendan na Louisa i Zelie Martin, blaženike – roditelje Svete Male Terezije.
Na kongresu su sudjelovala 34 nacionalna bratstva FSR-a i 15 nacionalnih bratstava Frame, predstavljajući 25 država. Kongres je otvoren Euharistijskim slavljem koje je predslavio fra Ivan Matić, generalni duhovni asistent FSR-a i Frame. Sudionike kongresa su pozdravili generalna ministra Reda Encarnacion del Pozo te doministar Doug Clorey. Svako nacionalno bratstvo se predstavilo kratkom prezentacijom o svojoj zemlji, o aktivnostima, poteškoćama i milostima FSR-a i Frame.

Dio svakodnevnog programa kongresa bilo je slavljenje Svete Mise, koje su redom slavili uzorni francuski provincijali i biskupi. Poseban dio kongresa bila je video veza s kardinalom Christophom Schönborn, bečkim nadbiskupom. Nakon što je iznio svoje predavanje sudionicima kongresa, konverzacija se nastavila kroz dijalog, tako što su sudionici kongresa postavljali svoja pitanja kardinalu, a on je spremno odgovarao.

Program je bio osmišljen kako bi se razmijenila iskustva života u bratstvima te kako bi se pronašli glavni izazovi za živote FSR-a i Frame i moguća rješenja tih izazova. Prezentaciju o izazovima u životu Frame imala je Ana Fruk, međunarodna koordinatorica Frame, a o izazovima u životu FSR-a prezentirao je Tibor Kauser. Kroz dane kongresa dotaknute su teme obitelji, formacije, prisutnosti u društvenom i političkom životu, duhovnoj i pastoralnoj asistenciji i još mnogo toga. Sve ove teme su obrađene kroz rad u grupama te zajedničke plenume kako bi se pronašli konkretni zaključci i poruke ovog kongresa.

Ovaj prvi kongres FSR-a i Frame je pružio priliku sudionicima da u prvom redu bolje upoznaju jedni druge, da razume različite stvarnosti koje postoje unutar bratstava u Europi te da ozbiljno shvate poziv Pravila FSR-a da prelaze iz Evanđelja u život, iz života u Evanđelje.

Više fotografija možete pogledati ovdje.

Tomislav Gašpar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska