Datum: 27. listopada 2011.

Podjeli s prijateljima

Rim/Asiz: Papa Benedikt i 25. obljetnica Duha Asiza

Papa Benedikt XVI. i sudionici molitvenog susreta u Duhu Asiza, posebnim vlakom krenuli su u četvrtak, 27. listopada u 8 sati sa željezničkog kolodvora u Vatikanu prema Asizu gdje se pod geslom "Hodočasnici istine, hodočasnici mira" održava dan razmišljanja, dijaloga i molitve za mir i pravdu u svijetu.

Svi sudionici okupit će se u bazilici Svete Marije Anđeoske, a hodočasnici će skup moći pratiti putem video-zida ispred bazilike.

Program će pozdravnom riječju otvoriti predsjednik Papinskog vijeća za pravdu i mir kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson. Uslijedit će prikazivanje snimke skupa održanog prije 25 godina, a potom će govoriti ekumenski nadbiskup Konstantinopola ekumenski patrijarh Bartolomej I., primas Anglikanske Crkve i nadbiskup Canterburyja Rowan Williams, nadbiskup Armenske biskupije u Francuskoj Norvan Zakarian, generalni tajnik Svjetskog vijeća Crkava Olav Fykse Tveit, predstavnik velikog rabina Izraela rabin David Rosen, glasnogovornik IGA i Joruba religije Wande Abimbola, predstavnik hinduističke religije Acharya Goswami Shri Shrivatsa, predsjednik "Jogye Order" budista Koreje Ja-Seung, generalni tajnik Međunarodne konferencije islamskih škola Kyai Haji Hasyim Muzadi i predstavnica nevjernika Julia Kristeva. Na kraju će se obratiti i papa Benedikt XVI.

Potom će se sudionici skupa u 12.30 sati uputiti u samostan Svete Marije Anđeoske, gdje će Papu i voditelje izaslanstva posebno pozdraviti gvardijan fra Fabrizio Migliasso i rektor bazilike fra Max Lelli. U samostanskoj blagovaonici svim sudionicima bit će ponuđen skroman ručak. Vrijeme od 13.45 sati rezervirano za razmišljanje u šutnji i/ili osobnu molitvu. Sudionicima će za tu prigodu biti dodijeljene sobe u gostinjcu koji se nalazi uz samostan Svete Marije Anđeoske. U to vrijeme mladi će označiti put od bazilike Svete Marije Anđeoske do Trga sv. Franje. Posebnim autobusima izaslanstva će biti prevezena do bazilike Sv. Franje, gdje će se na pozornici izmjenjivati izvođači međufranjevački zbor, Gen Verde, Gen Rosso i biskupijski zbor. Papa Benedikt XVI. i voditelji izaslanstava zajedno će doći na Trg sv. Franje mini-busom.

Završni dio skupa započet će u 16.30 sati pozdravom predsjednika Papinskog vijeća za međureligijski dijalog kardinala Jean-Louisa Taurana.
Potom će predstavnici pojedinih Crkava i svjetskih religija, kao i predstavnik nevjernika svečano obnoviti obvezu opredjeljenja za mir, a zaključnu riječ izreći će papa Benedikt XVI.

Nakon trenutka šutnje, uslijedit će simbolički čin predaje svjetiljki voditeljima i razmjena znaka mira. U 18 sati Papa će zajedno s voditeljima izaslanstava pohodi grob sv. Franje, a potom će se svi uputiti prema željezničkom kolodvoru od kuda će u 19 sati krenuti vlak prema Rimu.

Program iz Asiza može se u cijelosti pratiti i putem interneta http://www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/travels/2011/index_assisi_it.htm ili http://www.tv2000.it/.

Papa Benedikt XVI. će u petak, 28. listopada u 11.30 sati u Apostolskoj palači u dvorani Clementina primiti izaslanstva koja su sudjelovala na skupu, a potom će državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone u 13 sati u dvorani Pavla VI. za njih upriličiti ručak.

www.ika.hr

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska