Datum: 6. listopada 2015.

Podjeli s prijateljima

Sedam članova OFS-a Klobuk položilo trajne zavjete

U župi Klobuk u posljednjih više od 20 godina trećari su u potpunosti bili nestali: stare trećarice, naše bake s pasićem oko pasa, su pomrle, a novih članova nije bilo. Župnici su se manje ili više trudili ne bi li nešto napravili po tom pitanju, ali rezultata nije bilo.

Današnji župnik fra Robert Jolić po svom dolasku prije nešto više od dvije godine pozivao je zainteresirane te s brojnima i osobno razgovarao; rezultati nisu izostali. Tako se prijavilo desetak pripravnika, a njih je devetero na uočnicu sv. Franje 2014. primljeno u OFS na obredu u župnoj crkvi u Klobuku. Potom su godinu dana s učiteljicom formacije sestrom Milom Čuljak, koja je dolazila iz Širokog Brijega, proučavali život i Pravilo sv. Franje iz Asiza te se tako kvalitetno pripremili za polaganje trajnih zavjeta u bratstvu OFS-a.

Obred zavjetovanja organiziran je za uočnicu sv. Franje, 3. listopada 2015., opet u župnoj crkvi u Klobuku. Sedam članova odlučilo se za taj svečani čin, koji međutim traži i punu odgovornost: Kristina Antunović, Milena Artuković, Mila Bulić, Vid Čuljak, Iva Petrović, Silvija Petrović i Blago Rašić. Dvije članice su zbog osobnih razloga odustale (nadamo se, samo privremeno).

Sveto misno slavlje predovdio je fra Ljubo Kurtović, područni duhovni asistent OFS-a, uz koncelebraciju domaćeg župnika fra Roberta Jolića, ujedno i mjesnoga duhovnog asistenta, a zavjete je primila područna ministra Ankica Zelenika. Svjedokinje su bile Mila Čuljak, područna učiteljica formacije, i Iva Marić iz bratstva Široki Brijeg. Po polaganju obećanja novozavjetovani su „trećari“, uz čestitke, od Ministre primili na dar franjevački križ Tau (oko vrata), Statut OFS-a te Spise sv. Franje i sv. Klare.

Obredu zavjetovanja prethodio je Obred preminuća sv. našeg oca Franje. Sudjelovali su, uz župnika, framaši i župni zbor. Sve je bilo dobro organizirano i dirljivo. Fra Ljubo je, potaknut upravo tim obredom, propovijedao na temu smrti, koju je sv. Franjo nazvao „sestricom smrti“.

Po završetku sv. mise, Obreda preminuća i obreda polaganja trajnih zavjeta, uslijedila je prigodna zakuska u župnoj dvorani, koju su pripremili novozavjetovanici i župnik.

Sve je proteklo u lijepoj atmosferi i franjevačkoj radosti. Šteta samo što nije bilo više župljana na tim lijepim obredima.

Novozavjetovanicima iskreno čestitamo i želimo mir i ustrajnost!

fra Robert Jolić

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska