Datum: 8. studenoga 2011.

Podjeli s prijateljima

Seminar: Bratstvo kao mjesto i škola evangelizacije

Od 4. do 6 studenog 2011. u Međugorju, u Domus pacis, održan je seminar trajne formacije u FSR-u, kojeg je organiziralo Hercegovačko područno vijeće FSR-a, a sudjelovali su predstavnici i Hercegovačkog i Bosanskog područnog bratstva. Tema seminara bila je „Bratstvo kao mjesto i škola evangelizacije“. Znamo da je sv. Franjo sve nazivao bratom i sestrom, a također je dobio i poziv da evanđeoski oblik života živi u bratskom zajedništvu. I mi, braća i sestre svjetovni franjevci, imamo poziv da živimo Evanđelje po primjeru sv. Franje, dakle, da živimo u bratstvu. O životu u bratstvu, o radostima i poteškoćama takvoga života, dosta toga smo čuli na ovome seminaru, a imali smo priliku i međusobno razmijeniti iskustva života u bratstvu.

Nakon dolaska i smještaja, seminar smo započeli sv. misom u župnoj crkvi sv. Jakova koju je predvodio fra Josip Vlašić, duhovni asistent Hercegovačkog područnog bratstva. Na početku radnog dijela programa, pozdravila nas je područna ministra Hercegovačkog bratstva Marija Brekalo. Nakon njezinih uvodnih riječi svi sudionici su se predstavili a potom je Marijana Bošnjak podnijela sažeto izvješće s Generalnog kapitula FSR-a, koji je održan u Sao Paolu (Brazil) a na kojem je on, kao prvi predstavnik u povijest FSR-a u BiH, na njemu sudjelovala.

Tijekom seminara imali smo tri predavanja i tri rada po skupinama. Predavači su bili brat Stjepan Kelčić, ministar Hrvatskog nacionalnog bratstva FSR-a (FSR Zagreb – Kaptol), sestra Danijela Rebac, povjerenica za formaciju Hrvatskog bratstva FSR-a (FSR Zagreb – Dubrava) i sestra Mila Čuljak, područna povjerenica za formaciju (FSR Široki Brijeg). Tema prvog predavanja bila je „Ja i bratstvo“, a predavač je bio Stjepan. S nama je podijelio svoje iskustvo života u bratstvu i iznio nam što od nas zahtjeva život u bratstvu. Između ostalog je rekao da smo svi mi u bratstvu udovi tijela bratstva, a znamo da ako jedan ud zakaže pati cijelo tijelo. Stoga, život u bratstvu od nas traži osobnu prisutnost, djelatnu suradnju, raspoloživost za svu braću i sestre, odgovornost itd. Sastavni dio života svjetovnih franjevaca trebalo bi biti čitanje Biblije, Pravila i Generalnih konstitucija, Katekizma katoličke Crkve, a za življenje franjevaštva jako je važno da se često prisjetimo svoga zavjetovanja, odnosno riječi koje smo izrekli prilikom zavjetovanja.

Danijelino predavanje bilo je na temu „Dinamizam života u bratstvu“. Danijela nas je podsjetila što kažu Pravilo i Generalne konstitucije FSR-a o bratstvu, o životu u bratstvu i iznijela je prijedloge kako bi trebali izgledati različiti susreti mjesnog bratstva. Posebno je upozorila na faze formacije i na činjenicu da formacija ne završava zavjetovanjem, već tada stupamo u fazu trajne formacije. Rad po skupinama na temu Danijelinog izlaganja bio je dosta dinamičan. Razgovarali smo o životu naših bratstava, o načinu organiziranja susreta, o radu vijeća, ali i motivima našega ulaska u FSR.

Subotu večer smo proveli u zajedničkom druženju uz pjesmu i nekoliko originalnih i zabavnih igara, u kojima su sudjelovali svi sudionici seminara. Neki su vozili motor, neki čistili, zavijali žarulje, prali čarape i sl., neki čak prali slona, a netko je dobio i ponudu da ostare zajedno. Uglavnom, bilo je veselo i zabavno.

Nedjelju smo započeli jutarnjom molitvom iz Časoslova i svetom misom u kapelici. Potom je slijedilo predavanje a onda i rad po grupama. Treće predavanje bilo je „Evanđelje i život“ sestre Mile Čuljak. Polazna točka njezinog predavanja bila je broj 4. našega Pravila gdje stoji da se svjetovni franjevci trebaju obvezati „da će često čitati Evanđelje, prelazeći iz Evanđelja u život i iz života u Evanđelje“. Mila je pričala o svom osobnom iskustvu življenja u FSR-u, življenja Evanđelja. Naglasak je stavila na čl. 15 Konstitucija u kojemu se govori o življenju duha siromaštava. Mi se zavjetovanjem obvezujemo živjeti Evanđelje po Pravilu i Generalnim konstitucijama FSR-a, a to od nas traži da smanjujemo materijalne potrebe, da razmišljamo što nam je uistinu potrebno, jer navezanost na bilo što, a pogotovo na materijalne stvari, smanjuje našu slobodu.

Zadovoljni organizacijom seminara, predavanjima i predavačima svi smo otišli svojim kućama jedva čekajući idući susret svoga mjesnog bratstva kako bi sa ostalom braćom i sestrama podijelili ovo iskustvo i prenijeli im ono što smo čuli i naučili tijekom seminara.

Josipa Vukoja, FSR Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska