Datum: 26. studenoga 2019.

Podjeli s prijateljima

Seminar trajne formacije: „Idi i popravi moju Crkvu koja se ruši“

U Međugorju se, od 22. do 24. studenog 2019. okupilo oko 40-tak članova Franjevačkog svjetovnog reda iz Hercegovine na seminaru trajne formacije kojeg je organiziralo Hercegovačko područno vijeće OFS-a. Geslo seminara bilo je „Idi i popravi moju Crkvu koja se ruši“.

Bio je to skup različitih ljudi ujedinjenih oko Jednoga, a to je Isus Krist po uzoru na svetog Franju. Zaista je bilo lijepo osjetiti da si dio jedne veće zajednice koja prihvaća, oblikuje i formira tvoj život. Zaista je bilo lijepo osjetiti da taj Franjin duh i dalje živi i to u nama. Duh koji svjedoči, prihvaća, djeluje kad smo slabi, nadahnjuje, upotpunjava i gradi bratstvo.

Najprije je svojim životnim primjerom međugorski vidioc Jakov Čolo posvjedočio itekakvo Božje djelovanje u njegovom životu i na neki način uspio nanovo ražariti evanđeoski plamen u našim srcima. Sljedeće jutro fra Stanko Mabić nadahnut geslom samog seminara zaista je uspio pokazati vrijednosti koje nam život jednog trećara donosi. Koja li je samo milost znati da pripadaš nečemu što je Bog u svojoj svetoj promisli nadahnuo svetom Franji da osnuje. Kakva li je samo milost ponovno shvatiti da je svaka naša prokušanost zapravo samo nova prilika da se Bog proslavi u nama. Uistinu je fra Stanko uspio da nam daruje biserje evanđeoskog života i hvala mu na tome.

Nakon toga je slijedilo predavanje fra Danke Perutine na temu „Posveti sebe i posvetit ćeš društvo“. Fra Danko je ovaj put uspio prodrmati našu savjest i dovesti nas do naših temeljnih odrednica svetosti. Zaista je to bilo jedno novo propitkivanje sebe, svoga djelovanja i svog odnosa prema braći. Biti prisutan na tom predavanju značilo je biti prisiljen da se opet priznamo Kristovim učenicima i da ovaj put još jače krenemo na svoj put posvećenja.

I na samom kraju svjedočanstvo naše sestre Ljilje Galić iz mjesnog bratstva Široki Brijeg bio je svojevrsni šlag na tortu ovog našeg bratskog druženja. Ljilja nam je svjedočila o zaista neobičnim putevima kojima ju je Bog kroz život gradio i oblikovao. Svjedočila je istinsku hrabrost jedne žene koja je u svojoj svakodnevnici i svakodnevnom životu uspjela pronaći i razviti osjećaj za drugoga. Kako je njezino davanje sebe za drugoga uspjelo uroditi plodom i ljudima oko nje dati priliku za novi život.

Bio je to seminar u kojem je naš život poprimio novu duhovnu dimenziju. Zato hvala na iskrenosti onome koji je svjedočio, na trudu onima koji su pripremili, otvorenosti onih koji su sudjelovali i milosti Onoga koji nas okupio. Sjeme je bačeno, a na nama je da tlo pripremimo…

Mario Pehar, Predstavnik Frame u vijeću OFS-a

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska