Datum: 8. studenoga 2023.

Podjeli s prijateljima

Seminar trajne formacije OFS-a Hercegovine 

U petak 3. studenog započeo je seminar trajne formacije područnog bratstva OFS-a Hercegovine u Masnoj Luci. Okupilo se 35 trećara iz 12 bratstava u Hercegovini. Organizator ovog seminara bilo je područno vijeće zajedno sa duhovnim asistentom fra Josipom Vlašićem. Nakon srdačnog dočeka i smještaja, program je započeo svetom misom u 18:00,koju je predvodio fra Josip. Slijedilo je upoznavanje i druženje. Dan smo završili klanjanjem Presvetom oltarskom sakramentu.
Gosti predavači bili su fra Marko Bandić i fra Sretan Ćurčić. Fra Marko je govorio o sv. Franji-učitelju života. Govorio nam je o jednom segmentu onoga što je Franji bilo najvažnije, a to je Euharistija. Potaknuo nas je da se pripremimo za svetu misu i da aktivno na njoj sudjelujemo. Sv. Franjo je sve crpio iz svete mise. Euharistija je izvor i središte franjevačke duhovnosti. Pozvani smo i poslani svjedočiti i biti sluge i glasnici velikoga kralja poput sv. Franje. On je svoju ljubav i strahopoštovanje prema Euharistiji izrazio ovako: ”Cijeli čovjek neka se zaprepasti, cijeli svijet neka uzdrhti i nebo neka kliče, kad je na oltaru, u rukama svećenika, Krist Sin Boga živoga.” Potrebno je srcem slaviti svetu misu, jer je to najveća molitva. Fra Sretan nam je govorio o patnji. Poučio nas je kako Krist daje smisao patnji. On nas ne oslobađa patnje, već odlazi na križ. Upravo ga je osvojio Isus na križu .Bit naše duhovnosti je patnja, problemi koje moramo nositi. Naučio nas je da je Muka Isusova za Franju bila Ljubav Isusova. Naglasio je da je bitno da zavolimo svoju prošlost,svoju patnju,strah,tjeskobu. Tek će tada naša slabost postati naša jakost. Trebamo se Isusu zahvaliti i moliti ga da osjetimo Njegovu ljubav u trenucima patnje. Pomogao nam je da se otvorimo jedni drugima i govorimo o patnji i problemima.
Poseban doživljaj bila je molitva pred Križem. Seminar je završio 5.studenoga svetom misom u 10:00. Misno slavlje uljepšale su Josipa i Maja svojim prelijepim pjevanjem.
Zahvalna sam Bogu na susretu i svima koje su se potrudili oko organizacije seminara. Srce je prepuno dojmova. U ovoj prekrasnoj oazi vratili smo se na Izvor našeg života i napunili svoje baterije.
Mir vam i dobro, draga braćo i sestre u Kristu.

Davorka Eljuga, OFS Široki Brijeg

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska