Datum: 12. prosinca 2010.

Podjeli s prijateljima

Seminar trajne formacije za članove FSR-a

U organizaciji vijeća Hercegovačkog područnog bratstva FSR-a u Kući mira u Međugorju od 12. do 14. studenoga 2010. održan je seminar za članove FSR-a pod naslovom Između identiteta, poslanja i izazova: svjetovni franjevac u suvremenom svijetu. Na seminaru je sudjelovalo 45 sudionika iz 13 mjesnih bratstava iz Bosne i Hercegovine: Gračac, Posušje, Ljubuški (Humac), Visoko, Rama (Šćit), Slatina, Livno, Mostar, Čitluk, Sarajevo (Bistrik), Tolisa, Tomislavgrad i Široki Brijeg,

      Moderator seminara i domaćin bio je fra Josip Vlašić, duhovni asistent Hercegovačkog područnog bratstva, a cijeli seminar su aktivno pratili i u njemu sudjelovali fra Mato Topić, nacionalni i područni duhovni asistent te fra Perica Martinović, asistent bratstva u Tolisi.

      Posebnost ovog seminara je što su predavači bili franjevački svjetovnjaci iz Hrvatske, kao znak bratske pomoći onih koji su postigli puno više u svome franjevačkom svjetovnom hodu.

      Prvo predavanje pod naslovom Identitet svjetovnog franjevca je održala Ana Fruk, članica mjesnog bratstva FSR-a Zagreb (Kaptol), koja trenutno obnaša službu vijećnice u Predsjedništvu Međunarodnog vijeća FSR-a te je ujedno međunarodna koordinatorica za Framu. U svojem izlaganju naglasila je da Pravilo i Generalne konsitucije FSR-a u današnjejm trenutku daju novi poticaj za prisutnost franjevačkih svjetovnjaka u mjesnoj Crkvi i društvu. Drugo predavanje pod naslovom Poslanje svjetovnog franjevca održao je Dario Brigić, pripadnik mjesnog bratstva FSR-a Zagreb (Kaptol), trenutno na službi međunardnog vijećnika u Nacionalnom vijeću FSR-a Hrvatske. Istakuo je, između ostaloga, da svoje poslanje ostvarujemo u svijetu, ali ne odvojeni od Crkve. Franjevački svjetovnjaci trebaju biti kvasac u Crkvi, u svijetu i u obitelji. Na kraju iscrpnog izlaganja predadvač je iskazao svoju zahvalnost što je mogao biti dio ovog seminara, jer se osobno obogatio susretom sa svakom sestrom i bratom. Treće predavanje pod naslovom Izazovi svjetovnih franjevaca u suvremenom društvuu održao je Siniša Pucić, ministar mjesnog bratstva FSR-a Rijeka (Trsat), glavni urednik časopisa o beskućništvu Ulične svjetiljke i jedan od pokretača projekta prihvatilišta za beskućnike Ruže sv. Franje. Predavač je upoznao sudionike seminara s glavnim akcijama koje provode svjetovni franjevci u Hrvatskoj i pozvao da se damo izazvati Božjim pozivom, baš kao Franjo. Polje djelovanja svjetovnih franjevaca je cijeli svijet.

      Odlično spremljenja izlaganja, protkana osobnim svjedočenjem, otvorila su srca sudionika urodivši plodnom diskusijom u radu po grupama i kreativnim izlaganjima u plenumu koji je slijedio svaku pojedinu temu tj. izlaganje. Bratsko zajedništvo je u molitvi urodilo čvrstom odlukom: prihvatiti najveći izazov – živjeti po Evanđelju i stalno i na svakom mjestu otkrivati nove načine vlastitog franjevačkog poslanja. Na svakom koraku je odisalo zajedništvo mladih i starih, predavača i slušatelja, svjetovnjaka i fratara.

      Seminar je završen euharistijom koju je predvodio fra Mato Topić. U propovjedi je, potaknut nedjeljnim čitanjima, istaknuo da se Božje kraljevstvo ne može ostvariti bez našeg djelovanja. Na kraju seminara fra Josip Vlašić se zahvalio najprije predavačima, ali i svim sudionicima seminara naglasivši da su predavači zapalili vatru na kojoj se mogu ogrijati sva naša bratstva.

Gojko Jelić, FSR Široki Brijeg

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska