Datum: 18. travnja 2011.

Podjeli s prijateljima

Seminar za mlade članove bratstva: “Kakve su Franjine stope?”

U Hercegovačkom područnom bratstvu Franjevačkog svjetovnog reda redovito se održavaju seminari. Tako se i uoči Velikog tjedna, od 15. do 17. travnja 2011. godine, u Međugorju u kući molitve Domus pacis, održao seminar za mlade svjetovne franjevce na kojem je sudjelovalo 39 članova mjesnih bratstava iz Mostara i Širokog Brijega, uz dvije framašice iz Gradnića. S našim duhovnim asistentom, fra Josipom Vlašićem, razmišljali smo o temi Kakve su Franjine stope?

Okupili smo se u petak u večernjim satima uz večeru, te nastavili susret u kapelici molitvom Večernje iz časoslova. U uvodnom nagovoru fra Josip je govorio o Franjinim spisima, o autentičnom Franji kojeg u njima susrećemo. Uz to, prisjetili smo se svojih početaka i prvih stopa u franjevaštvu. Na kraju smo, klečeći pred Presvetim, ostali u kratkom zajedničkom klanjanju i molitvi. Sutra nas čeka radni dan pa smo krenuli na počinak.

Subota jutro je. Buđenje, okupljanje na molitvu Jutarnje, nakon toga doručak, pa odlazak na posao: proučavanje Franjine Oporuke. Najprije je fra Josip održao kratko uvodno predavanje o Franjinim oporukama, o njihovim sadržajima, kao i o ambijentu i razlozima pisanja istih te o važnosti njihova sadržaja za današnje franjevce. Kroz prebiranje Oporuke svatko je pronašao nešto za sebe. Svoja iskustva smo, kao prava braća i sestre, međusobno podijelili te na taj način obogatili jedni druge. Slijedio je ručak, odmor te poslijepodnevni program. Sadržaj poslijepodnevnog programa bio je nešto malo „stroži“. Naime, proučavali smo Franjine Opomene. Najprije fra Josipovo uvodno predavanje, a onda osobni rad. Od 28 opomena svatko je opet pronašao neku, ili više njih, za koju je osjećao da je upućena baš njemu. Svetu Euharistiju smo proslavili u župnoj crkvi u Međugorju. U večernjim satima odlazimo na Podbrdo prebirući zrnca krunice u rukama s molitvom na usnama. Pred Gospinim kipom, kao njezina djeca, zahvalili smo joj na primljenim milostima te se vratili u Domus pacis gdje nas je čekao film o svetoj Riti. Obogaćeni duhovnim iskustvima ulazimo u Cvjetnicu.

Nedjelja jutro – Cvjetnica. Uz molitvu Časoslova razmišljamo o svom identitetu u svjetlu franjevaštva i Evanđelja. Podijelili smo iskustva, te kao krunu svega proslavili svetu Euharistiju. Dok se spominjemo Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem i mi se pod dojmom seminara osjećamo kao da smo trijumfirali, ali znamo dobro kroz što je naš Isus morao proći nakon ovoga. Zato želimo moliti sa svetim Franjom: Svevišnji, slavni Bože, prosvijetli tamu moga srca, i podaj mi ispravnu vjeru, jasno ufanje i savršenu ljubav, mudrost i spoznaju, o Gospodine, da ispunim tvoj sveti i istinski nalog. Amen.

Branka Barišić, FSR Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska