Datum: 20. listopada 2020.

Podjeli s prijateljima

Seminar za učitelje formacije

U subotu, 17. listopada 2020., u Međugorju, održao se drugi jednodnevni seminar za učitelje formacije u mjesnim bratstvima OFS-a u Hercegovini.
Seminar je održan u organizaciji područnog vijeća OFS-a u Hercegovini.

Seminar je započeo molitvom kod kipa Uskrslog Isusa Krista, a kako je bio prekrasan jesenski dan program je nastavljen na otvorenom pored crkve sv. Jakova. Na samom početku prisutne je pozdravila područna učiteljica formacije Marija Krešić koja je istaknula važnost I veliku ulogu učitelja formacije u bratstvu. Učitelj formacije je dužan, uz pomoć drugih članova vijeća, kordinirati formativne aktivnosti u bratstvu (GK, 53,3). Učitelj formacije je odgovoran za formaciju svih članova u bratstvu (simpatizeri, novaci, novozavjetovani, privremeno zavjetovani i trajno zavjetovani). Naravno, da jedna osoba teško može kvalitetno obavljati formaciju sa svim članovima. Zato se u Generalnim konstitucijama navodi da u toj dužnosti učitelju formacije pomažu ostali članovi Vijeća. Ipak, preporuka je da učitelj formacije preuzme na sebe poučavanje i rad s novacima.
Naime, to vrijeme početne formacije je ključno za upoznavanje našeg Pravila i načina života kao i za izgrađivanje identiteta svjetovnog franjevca.

Stoga, je ovaj seminar bio posvećen upravo formaciji novaka. Na seminaru je sudjelovalo 10 učitelja formacije ili njihovih delegata te 3 člana područnog vijeća. Učitelji formacije su predstavili svoja bratstva i načine kako obavljaju svoju službu. Koliko imaju novaka u bratsvu, koju literatutu koriste te koliko često imaju sustrete s novacima. Razmijenjujući iskustva došlo se do zaključka da je potrebno imati zajednički i jedinstven plan i program rada s novacima, te je drugi dio seminara protekao u pravljenju i pripremama kako bi izgledao plan i program rada s novacima.

Ovaj seminar je pokazao važnost susreta učitelja formacije i dogovorilo se da će se ovi susreti nastaviti i dalje u budućnosti.

Seminar je završen večernjim molitvenom programu u Međugorju, tj. molitvi krunice i slavlju svete mise koju je predslavio fra Ljubo Kutrović, nekadašnji područni duhovni asistent OFS-a u Hercegovini.

Područno vijeće

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska