Datum: 10. ožujka 2012.

Podjeli s prijateljima

Široki Brijeg: iskustvo zajedništva FSR-a i Frame

Ne mogu se sjetiti je li na ovim stranicama (stranicama širokobriješke Frame www.frama.ba!) već ranije spominjano kako u našoj Frami od ove godine postoji grupa studenata i maturanata koji imaju odvojene sastanke od mlađih kada je petkom na rasporedu rad po grupama. Sinoćnji sastanak (9. ožujka) te grupe bio je poseban, definitivno drugačiji od drugih. Za razliku od uobičajenih sastanaka koje pripremaju animatori, ovaj su pripremile dvije članice Franjevačkog svjetovnog reda, Marija Brekalo i Marijana Bošnjak (u daljnjem tekstu Brekalica i Nana).

Brekalica je inače područna ministra FSR-a u Hercegovini, a Nana je međunarodni vijećnik FSR-a BiH te međunarodni vijećnik Frame. Uz sve to, FSR Široki Brijeg je i dalje njihovo mjesno bratstvo.

Za početak, Nana nas je ugodno iznenadila meditacijom, malim duhovnim nagovorom, kao uvodom u njihovo predavanje. A ono što su one predavale je išlo otprilike ovim tijekom! Nekada davno njih dvije su bile srednjoškolke koje su čvrsto bile zagrijane za Framu i sv. Franju. Živjele su one tako svoj put Frame, boravile satima na Brijegu, volontirale na Jakljanu, zapravo, živjele su svoja obećanja.

No, nakon završene srednje škole one upadaju u slavnu đuturum Framu. Brekalica je zapravo bila jedna od prvih đuturum framaša. Kada su nam njih dvije pričale o toj ekipi, o onome duhu bratstva koji su imali, o onim cenzuriranim dijelovima iz života đuturuma, primjetio sam kako smo ih slušali i gledali s nekim divljenjem. Stvarno, imali smo se čemu diviti.

Nakon godina njihovog puta kroz različite oblike Frame, na njihovom putu se ukazao sasvim logičan put – FSR, Franjevački svjetovni red. Pod zanimljivim okolnostima, postale su članice spomenutog Reda, postale su zavjetovane franjevke. Danas žive trajne, doživotne zavjete u bratstvu na Širokom Brijegu i služe Redu na svoj način.

Sve to što sam napisao ne može vjerno opisati sve ono što su nam one posvjedočile. No, nisu samo svjedočile. Pozivale su nas. Govorile su o strani FSR-a koja je framašima nepoznata, o FSR-u kao redu koji je otvoren za mlade, o FSR-u koji je logičan put za nastavak življenja franjevaštva i nakon Frame, a naravno i o mogućnosti istovremene pripadnosti i FSR-u i Frami. Zasigurno, potakle su ovu grupu starijih framaša na razmišljanje.

Sastanak smo završili molitvom i željom da se prisutnost FSR-a u Frami, a i obrnuto nastavi događati i postane sastavni dio života i jednog i drugog bratstva na našem Brijegu.

Brekalice i Nane, hvala vam na održanom sastanku i želimo vam:

Neka vas blagoslovi Gospodin
i neka vas čuva!.
Neka vas Gospodin licem svojim obasja,
milostiv neka vam bude!
Neka pogled svoj Gospodin svrati na vas
i mir vam podari!

Tomislav Gašpar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska