Datum: 6. studenoga 2012.

Podjeli s prijateljima

Široki Brijeg: Obred zavjetovanja evanđeoskog života

 

U nedjelju 21. listopada 2012. u širokobriješkoj crkvi pod pučkom misom slavljen je obred obećanja evanđeoskog života u bratstvu Franjevačkog svjetovnog reda. U svečanoj procesiji praćeni ministrom bratstva, svjedocima i svećenicima zavjetovanici su ušli u crkvu i usljedilo je misno slavlje koje je predslavio fra Josip Vlašić, područni duhovni asistent OFS-a i Frame uz koncelebraciju fra Sretana Ćurčića, širokobriješkog gvardijana i fra Stipe Biško, župnika i duhovnog asistenta bratstva. Nakon što je započelo misno slavlje ministra bratsva, Mirela Lovrić uvela je u obred predstavljajući kandidate za zavjetovanje te pozvala cijelu župnu zajednicu da ih prati svojim molitvama u njihovoj želji opsluživanja Evanđelja.
Nakon što je navješteno Evanđelje zavjetovanici su javno očitovali svoju odluku da žele živjeti Evanđelje slijedeći stope svetoga Franje Asiškoga.

Potom je usljedilo je propovjed u kojoj se fra Josip prigodnim riječima potaknuo na provođenje evanđeoskoga života te život u bratstvu. Potaknuo je sve vjernike na služenje te govorio o veličini i ljepoti služenja na što su nas i pozvale riječi Evanđelja.
Po završetku propovjedi usljedio je obred zavjetovanja. Prvo je uslijedio obred privremenog zavjetovanja u kojem je 15 svjetovni franjevaca obećalo da će kroz godinu dana živjeti Evanđelje Isusa Krista u Franjevačkome svje¬tovnom redu opslužujući njegovo Pravilo.
Potom je uslijedio obred trajnog zavjetovanja. Svoju odluku da žive u svjetovnom staležu kroz sve vrijeme svoga života živeći Evanđelje izreklo je 17 kandidata.
Zavjete je primila Mirela Lovrić, ministra bratsva, a u ime Crkve potvrdio fra Stipe Biško, duhovni asistent bratstva. Ministra je zavjetovanicima predala TAU kao vidljivi znak pripadnosti Redu. U ime cijelog brastva trajno zavjetovani članovi dobili su Katekizam katoličke Crkve, a članovi s prvim zavjetima knjigu Sveta Misa.

Nakon mise usljedilo je bratsko zajedništvo u samostanskom klaustru koje je pripremilo cijelo bratstvo. Svojom prisutnošću ovo slavlje su uzveličali članovi mostarskog i drinovačkog bratstva OFS-a.
U širokobriješkom bratstvu svečano je bilo i početkom listopada. U devetnici sv. Franji, 1. listopada 2012. slavili smo obrede primanja i obnove zavjeta u OFS-u. U bratstvo je primljeno 8 kandidata, a 11 ih je obnovilo svoje zavjete. Obredi su proslavljeni uz Večernju molitvu iz Časoslova, koja je bila obogaćena čitanjima iz Obrednika FSR-a i prigodnim nagovorom duhovnog asistenta. I ove obrede su predvodili mjesna ministra Mirela Lovrić i duhovni asistent fra Stipe Biško. Ministra je primljenim članovima predala Pravilo, a zavjetovani članovi dobili su krunicu.
Svim slavljenicima želimo Božji blagoslov po zagovoru našeg oca Franje i ustrajnost u franjevaštvu.

OFS Široki Brijeg

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska