Datum: 10. prosinca 2014.

Podjeli s prijateljima

Slavlje primanja i zavjetovanja u bratstvu Franjevačkog svjetovnog reda Posušje

Na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2014., pod večernjom svetom misom, posuško bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda slavilo je Obrede primanja i zavjetovanja u OFS-u.

Svetu misu je predslavio fra Ljubo Kurtović, područni duhovni asistent OFS-a, u koncelebraciji s fra Markom Dragićevićem, mjesnim duhovnim asistentom bratstva. Pjevanje su animirali članovi Frame Posušje. Svetoj misi je prethodila molitva krunice koju su predmolili članovi OFS-a.

U svojoj propovijedi fra Ljubo je napomenuo da je svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije proglasio papa Pio IX. 1854. godine, četiri godine prije Gospina ukazanja u Lurdu gdje se predstavila riječima: „Ja sam Bezgrješno Začeće.“ Govoreći o Gospi, fra Ljubo je istaknuo da je naš ideal približiti se Mariji, ali da to ne možemo postići svojim silama nego da to Bog čini u nama. To čini u nama onoliko koliko mu dopustimo i ondje gdje mu pripravimo put, a put mu pripravljamo svojom molitvom. Molitva je stvaranje prostora Bogu.

Nakon propovijedi pristupilo se Obredu primanja i zavjetovanja (prvi, obnova i trajni zavjeti). U bratstvo su primljene Ljubica Bešlić i Marijana Penava. Na godinu dana su zavjetovale Ružica Vranjković, Danica Bakula i Zdenka Topić. Zavjete su obnovile Mara Arapović, Andrijana Marić i Slava Begić. Trajno su zavjetovale Marina Bakula, Nada Rajič, Mira Ćorić, Ljubica Karamatić, Ivica Škrobo i Iva Mikulić. Slavlje se nastavilo u župnoj dvorani uz domjenak i druženje.

Zavjetovanje u bratstvu Franjevačkog svjetovnog reda je čin kojim kandidat obnavlja svoja krsna obećanja te javno potvrđuje svoju obvezu živjeti Evanđelje u svijetu slijedeći primjer sv. Franje i držeći se Pravila OFS-a (Usp. GK 42,1). Obveza življenja Evanđelja je zadaća svakoga kršćanina i po sebi je trajna obveza koja traži svakodnevno obraćanje srca. To nije ništa drugo doli nasljedovanje Isusa Krista. Stoga, neka Bog blagoslovi sve članove franjevačke obitelji i cijelu svoju Crkvu, te nas na poseban način privuče k sebi u ove milosne dane došašća, kako bismo zaronili u svoju nutrinu i promišljali o pravom smislu života. Na tom putu neka nas prati zagovor Djevice Marije i svetoga Franje.

Branka Barišić, OFS Posušje

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska