Datum: 10. listopada 2014.

Podjeli s prijateljima

Slavlje zavjeta i proslava svetog Franje u Drinovcima

U petak, 3. listopada 2014., u crkvi sv. Mihovila u Drinovcima, okupila se velika franjevačka obitelj iz naše župe: glasnici sv. Franje, framaši, U petak, 3. listopada 2014., u crkvi sv. Mihovila u Drinovcima, okupila se velika franjevačka obitelj iz naše župe: glasnici sv. Franje, framaši, članovi Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) te interesna skupina OFS-a (studenti). Skupilo nas se oko 200-tinjak. Proslava je započela u 20.00 obredom Preminuća (Transitus) i euharistijskim slavljem, što ga je predslavio duhovni asistent bratstva fra Sretan Ćurčić, uz koncelebraciju župnika fra Bože Milića. Misno slavlje je uzveličala glazbena sekcija Frame svojim skladnim pjevanjem. Misna čitanja i molitvu vjernika su čitali i molili kombinirano članovi iz različitih formacijskih skupina.

Pod svetom misom je upriličen obred zavjetovanja u OFS-u. Svoje prve zavjete na godinu dana položile su sestre: Katarina Grubišić, Elvira Glavaš, Višnja Glavaš i Jadranka Vekić, a privremene zavjete na godinu dana obnovile su sestre: Albina Čulina, Danica Barišić, Mladenka Leventić i Snježana Šimić.  Zavjete je primio mjesni ministar Ante Glavaš, a u ime Crkve i Reda potvrdio duhovni asistent fra Sretan Ćurčić.

Duhovni asistent je istaknuo da je jako zadovoljan i sretan, jer se u našu župu vraća štovanje sveca koji je uistinu moćan. Večerašnji susret spada u povijesne susrete, jer su ovi susreti bili zamrli, a sada se oživljavaju. Prošle godine nas je bilo oko 87, a ove godine oko 200.

Predslavitelj je sve pozvao da se uteknemo u Franjin zagovor. „Ja sam se zaljubio u sv. Franju i nastojim da njegov pogled postane moj pogled. Molimo za ove zavjetovane članove, naše mlade, glasnike, framaše, studente, … da sv. Franjo dotakne njihova srca, da se zaljube u sv. Franju, da im Isus bude svjetlo u njihovu životu. Velika je milost kad čovjek može moliti – moliti za obitelj, da se vrati milost mira i pomirenja, moliti za sve koji se preporučuju u naše molitve, kojima je molitva potrebna, moliti za druge, da bi poput Franje postali ispružene ruke, oruđe u Božjim rukama“ – rekao je fra Sretan.

U propovijedi je govorio o temi „Obnoviti savez ljubavi kako je to činio sveti Franjo!“ Iz fra Sretanove propovijedi izdvajamo: „Kada bi skraćivali Bibliju zadnja riječ koja bi ostala bila bi ljubav. Bog Svemogući Otac upravo se u ljubavi objavio u Sinu. Isus Krist se iz ljubavi dao raspeti. Ljubav je ono za čim mi tragamo. To ne možemo opisati, ona se osjeća. To je najviša milost kad ljubiš i kad si ljubljen. Taj osjećaj čovjeku daje život. Kad ti je srce puno ljubavi, kad si ljubljen i kad ljubiš- onda što god se dogodi u životu dobiva svoj smisao. To je i medicinski dokazano – kad se rodi dijete, daješ mu hranu, a ne njegu – ono umire. Mnogi su okruženi ljubavi, ali je ne vide, pljuju po njoj, gaze je, srce im očvrsne u oholosti pa je ne vide. Ljubav je ta koja čovjeka mijenja.

Kako biti sretan, kako osjećati ljubav, kad dođe bolest u kuću, kad umre netko mlad, dogodi se tragedija… tu nam sv. Franjo daje odgovor. Sveti Franjo se najviše približio Bogu po patnjama, po križu. Franjo umire i pjeva, moli sav radostan, klikće, slijep je, tijelo mu se raspada a on pjeva pjesmu Stvorova. Cijelog je života sv. Franjo molio za dvije milosti. Bože daj mi: da osjećam onu ljubav koju Isus ima prema ljudima i da osjećam onu bol koju je Isus osjećao za čovjeka.

Osjećaj kad imaš križ i osjećaš da nisi sam pod njim, to je ljubav koju osjećaš. Uvijek nam se pruža prilika da u nedaćama i iskušenjima postajemo veliki. Tek kad smo slabi možemo biti jaki. Franjevačka duhovnost meni daje snagu, jer kad čovjek u sebi osjeća slobodu, nitko ti ne može ništa osim Boga.

Ostanimo u ljubavi, utecimo se u zagovor, molimo se sv. Franji, da nas naš Franjo preporuči kod Boga, ostanimo ustrajni i to nas može spasiti. Mi smo franjevačka obitelj. Zavjet, obećanja to je dar, to je upozoravajuće svjetlo , smjerokaz, ne možeš ništa izgubiti, samo profitirati.“

Propovijed je završio riječima: NE BOJ SE!

Nakon svete mise nastavljeno je bratsko druženje u vjeronaučnoj dvorani uz okrepu duše i tijela.

U subotu, 4. listopada 2014., na blagdan svetog Franje duhovni asistent fra Sretan Ćurčić predslavio je svetu misu za sve pripadnike OFS-a, svećenike, časne sestre, a posebno za umrle trećare, jer moleći za njih mi molimo za sebe. Rekao je da trebamo moliti za naše mlade, za iskorjenjenje zla, zahvalnost, mir, duhovna zvanja, da uvijek ugledamo ono dobro u čovjeku. Naša zadaća je moliti za ozdravljenje da Bog rasvijetli tamu u našem srcu. Na svetoj Misi se okupilo oko pedesetak svjetovnih franjevaca a nakon mise nastavljeno je druženje u vjeronaučnoj dvorani.

Milena Leventić, OFS Drinovci

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska