Datum: 13. listopada 2015.

Podjeli s prijateljima

Slavlje zavjetovanja u bratstvu OFS-a Drinovci

U subotu, 3. listopada 2015., okupila se velika franjevačka obitelj iz naše župe u crkvi sv. Mihovila u Drinovcima na proslavu svetkovine našega nebeskog zaštitnika sv. Franje u 19 sati.

Proslava je započela obredom Preminuća (Tranzitus – Prijelaz) i euharistijskim slavljem kojeg je predslavio naš duhovni asistent fra Sretan Čurčić, u suslavlju našeg župnika fra Bože Milića koji je propovijedao. Misno slavlje je uzveličala glazbena sekcija Frame svojim skladnim pjevanjem.

Pod svetom misom je upriličen obred zavjetovanja u Franjevačkom svjetovnom redu – življenje Evanđelja po uzoru na sv. Franju. Svoje zavjete življenja Pravila Franjevačkog svjetovnog reda na godinu dana su obnovile četiri naše sestre: Elvira Glavaš, Jadranka Vekić, Katarina Grubišić i Višnja Glavaš.

Svoje vječne – doživotne zavjete življenja Pravila Franjevačkog svjetovnog reda zavjetovale su četiri naše sestre: Albina Čulina, Danica Barišić, Mladenka Leventić i Snježana Šimić.

Svjedoci zavjetovanja su bili Franjka Leventić i Slavica Čulina. Zavjete je primio mjesni ministar Ante Glavaš, a u ime Crkve i Reda potvrdio naš duhovni asistent fra Sretan Čurčić. Naše sestre koje su obnovile zavjete na dar su primile krunicu, a sestre koje su dale vječne zavjete primile su biblijske citate.

Cijeli obred je bio naša obiteljska intimna proslava, prožeta osjećajima zajedništva Franjevačkog svjetovnog reda, gdje svi idemo za istim, gdje nas isto privlači, a to je sveti Franjo.

Fra Bože se u svojoj propovijedi osvrnuo na Misna čitanja iz kojih iščitavamo život svetog Franje. Istaknuo je da je sv. Franjo popravio crkvu i učvrstio Hram. U Asizu na Đavoljem brdu (kako ga je narod zvao) sagrađena je bazilika sv. Franje. Bio je krasan u svojoj poniznosti i duhovnosti, kao zvijezda Danica među oblacima i kao mjesec pun obasjan zvijezdama. Nosio je odijelo u obliku križa i na svom tijelu je imao biljege – rane Isusove, koje je dobio od Serafa s pet krila. Uzor mu je bilo siromaštvo koje je nazivao gospođom kojom se želi vjenčati. Neki kažu za svetog Franju da je jedini pravi kršćanin, i mnogi ga nazivaju Alter Kristus (Drugi Krist), jer je želio biti kao Krist. Sveti Franjo se divio zemlji koju je Gospodin stvorio, što je i dokazao svojim načinom života. Zbog toga je sveti Franjo zaštitnik ekologije.

Fra Bože nam je zaželio sretnu svetkovinu svetog Franje, da nas prati mir i dobro i da nam Gospodin bude ustrajnost na tom putu.

Nakon slavlja svete mise naše bratstvo je pripremilo zakusku za svoje članove, framaše, glasnike, ministrante i sve ostale sudionike misnog slavlja u vjeronaučnoj dvorani, gdje je nastavljeno bratsko druženje uz okrepu duše i tijela.

Milena Leventić, OFS Drinovci

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska