Datum: 11. lipnja 2011.

Podjeli s prijateljima

Šujica: novo bratstvo Franjevačke mladeži

Pod večernjim euharistijskim slavljem u Šujici 9. lipnja 2011. skupina mladih te župe primljena je u bratstvo Franjevačke mladeži. Misno slavlje je predvodio fra Josip Vlašić, nacionalni i područni duhovni asistent Frame, u koncelebraciji s  fra Šimunom Romićem, šujičkim župnikom i duhovnim asistentom ovog novog bratstva, i fra Josipom Miočem, duhovnim asistentom Frame Tomislavgrad. U bratstvo su primljena 43 člana. Sam obred primanja predvodio je Mateo Zadro, predsjednik Hercegovačkog područnog bratstva Frame. Osim župljana, obredu su prisustvovali framaši iz Tomislavgrada, Bukovice i Roškog Polja. Svetoj misi je prethodila molitva devetnice u čast svetom Anti, zaštitniku župe, koju je predvodio fra Josip Mioč. Mladi su u svečanoj procesiji, obučeni u iste majice, ušli u crkvu i zauzeli svoja mjesta u prvim redovima. Nakon propovijedi, Mateo Zadro je poimenice prozvao sve kandidate za ulazak u Franjevačku mladež. Mladi su ustali, ponosno izgovorili svoj ‘Evo me!’ i potom svi zajedno izrekli svoju molbu. Nakon što su primljeni u bratstvo Frame, fra Josip je u ime Crkve i franjevačke obitelji prihvatio i podržao njihovu odluku. Čestitajući im, Mateo ih je pozvao da radosno otkrivaju i žive svoj franjevački poziv te da budu blagoslov svojoj župnoj zajednici. Misno slavlje su pjesmom uzveličali članovi malog župnog zbora, kojeg vode članice šujičke Frame. Nakon misnog slavlja, bratsko zajedništvo je nastavljeno u prostorijama šujičke Frame.

Kroz godinu dana ovi mladi su prošli svoj put formacije za primanja u Framu. Učili su o životu svetog Franje, načinu života te o putu i pozivu Franjevačke mladeži. Redovite susrete vodio je i organizirao fra Šime koji je i inicijator okupljanja ove franjevačke skupine mladih. Ranije su ovu skupinu pohodili članovi područnog vijeća Frame Mateo Zadro, Marijana Mikulić, Toni Iličić i fra Josip Vlašić. Tijekom pohoda upoznali su ih s identitetom Frame te im dali smjernice za život njihovog budućeg bratstva, ali prije i više od svega svega podijelili su s njima svoja iskustva života u franjevačkoj obitelji.

Biti framaš je poziv koji se njeguje i živi. Ovi mladi su odlučili poći za svetim Franjom do našeg Isusa. Odabrali su njegov put. Odabrali su živjeti Evanđelje. Neka ustraju na svom putu uz zagovor naše Majke Marije i serafskog oca sv. Franje, te uz naše molitve…

Andrea Odak, FSR Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska