Datum: 30. studenoga 2014.

Podjeli s prijateljima

Svečano obilježena 170. obljetnica redovničkog ustroja Hercegovačke franjevačke provincije

Na svetkovinu Svih svetih Franjevačkoga reda, 29. studenoga, u samostanu na Širokom Brijegu proslavljen je provincijski Kapitul na rogožinama, a po odluci Uprave Provincije i 170 godina redovničkog ustroja Hercegovačke franjevačke provincije (1844. – 2014.).

Program proslave je započeo na Čerigaju molitvom i otvaranjem spomen-obilježja „Fratar grli zemlju Hercegovinu“ rad kipara Stipe Sikirice. Spomenik je otkrio širokobriješki gvardijan fra Tomislav Puljić, a blagoslovio hercegovački provincijal dr. fra Miljenko Šteko u nazočnosti velikog broja fratara i vjernog puka.

Povratkom na Široki Brijeg slijedilo je predstavljanje dokumenta „Manji i braća u našem vremenu“ te Provincijalovo izvješće o stanju u Provinciji. Prije početka svečane svete mise članovi Franjevačkog svjetovnog reda i Frame iz Hercegovine su prinijeli simboličke darove pred oltar. Svetu misu je predslavio, u suslavlju braće hercegovačkih franjevaca, provincijal dr. fra Miljenko Šteko koji je uvodnoj riječi istaknuo: „Dirljivi su bili darovi koji ste prinijeli. Oni su odraz vaše ljubavi, žrtve i našeg zajedničkog života. Prikazat ćemo ovu svetu misu za sve pokojne članove ove Provincije kojih je u ovih 170 godina bilo gotovo tisuću.“

U prigodnoj propovijedi provincijal je povezao pročitani evanđeoski ulomak, koji je navijestio đakon fra Perica Ostojić, s današnjim slavljem te rekao: „Mladić iz Evanđelja se pitao: Što mi je činiti da baštinim život vječni? Vjerujem da je to pitanje dovelo sve nas u franjevačku karizmu. Želimo svih ovih 170 godina vašega i našega života staviti pred Božji pogled. Pitamo se: Gospodine, kako si ti vidio ove nabrojene godine?“Provincijal je u kratkim crtama podsjetio na krvave i slavne godine iz povijesti Provincije počev od godine 1844., i dolaska iz Kreševa, te Čerigaja, Širokog Brijega, Mostara, Humca, izgradnji crkvi, samostana, odgojnih ustanova, ratova i gladi, ubijanja i paljenja, zatvora ali i dana kada je franjevačka Hercegovina nicala iz pepela, kada su očevi i majke davali svoje sinove majci Provinciji, a trećari nisu ispuštali krunicu iz ruku. Provincija se širila po Europi i Americi, a Bog je slao svoj blagoslov i po Podbrdu i po Križevcu. Provincijal se istaknuo radost što se ova obljetnica slavi u zajedništvu svih Franjih sinova i kćeriju te dodao: „Kroz čitavu našu povijest koračali ste i vi s nama, radovali se i nadali. Najstariji spomen u provincijskoj pismohrani nosi nadnevak od 23. Kolovoza 1874. u kojem se iz Rima javlja da je papa Pio IX. dao fra Luki Begića dopuštenje da može „primati u bratstvo Trećeg franjevačkog reda i muške i ženske te podijeljivati škapulare na pet godina.“ Devedestih godina je stasala naša nova snaga – Franjevačka mladež.“ Na kraju je Provincijal, uz zahvalu Bogu za sve što se učinilo kazao, potaknut riječima sv. Franje: „Braćo počnimo ispočetka jer još ništa nismo učinili.“

Misno slavlje su liturgijskim pjevanjem uzveličali franjevački bogoslovi, novaci, postulanti i sjemeništarci pod ravnanjem fra Stanka Mabića. Nakon misnog slavlja i tjelesne okrepe za sve sudionike slavlja slijedio je slikovni prikaz povijesti Provincije, svjedočenje o franjevačkom pozivu, a proslava je završena klanjanjem pred Presvetim oltarskim Sakramentom. 

– Gojko Jelić, OFS Široki Brijeg

Preuzeto sa www.gospin-brig.info

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska