Datum: 17. ožujka 2024.

Podjeli s prijateljima

Svečano predstavljanje 50. broja lista Franjinim stopama

U četvrtak, 14. ožujka 2024., u samostanskoj dvorani na Širokom Brijegu, svečano je obilježen izlazak 50. broja lista Franjinim stopama. Kako je u svom govoru lijepo istaknuo fra Josip Vlašić, list je ovo koji na jedno mjesto okuplja cijelu franjevačku obitelj: fratre, klarise, časne sestre franjevke, svjetovne franjevce i framaše.
List je počeo izlaziti u listopadu 2007. pod nazivom Njegovim stopama i bio je glasilo mjesnog bratstva Široki Brijeg. Pokretači su bili član bratstva Gojko Jelić i tadašnji duhovnik fra Jozo Zovko. S vremenom se naziv promijenio u Franjinim stopama, a teme i suradništvo se proširilo na sva mjesna bratstva OFS-a u Hercegovini. List izlazi četiri puta godišnje: o svetkovinama Uskrsa, Velike Gospe, sv. Franje i Božića. Uz Uredništvo, list ima svoje redovite suradnike, fratre, časne sestre i svjetovne franjevce, ali i suradnike koji povremeno i prigodno pišu i šalju materijale.
Bitno je spomenuti da je list potaknuo izlazak 3 knjige: Kako je dobro s tobom križ nositi autora fra Ante Marića, Obitelj – posljednje uporište fra Mladena Rozića, te Trećari – dar neba fra Dane Karačića.
Svečano predstavljanje povodom izlaska 50. broja lista animirao je Zoran Kolobara, član mjesnog bratstva Mostar, koji je na početku primijetio kako je okupljanje braće i sestara iz cijele Hercegovine na ovom predstavljanju također i jedna vrsta duhovne obnove. A njegovu tvrdnju potvrdila je uistinu prekrasna franjevačka atmosfera kroz cijeli program. Pozdravni govor uputio je domaćin, gvardijan samostana fra Ivan Marić, a o listu su govorili članovi Uredništva fra Dane Karačić, Mirela Lovrić i Marija Zelenika te dva stalna dugogodišnja suradnika fra Ante Marić i fra Mladen Rozić. Prisutnima se također prigodnim riječima obratio i područni duhovni asistent OFS-a fra Josip Vlašić. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su Jozo i Petra.
Ovaj 50. broj lista, kako su istaknuli iz Uredništva, neplanirano je obilježio tekst fra Ivana Penavića, koji je pisao o fratarskoj gimnaziji na Širokom Brijegu. A kako se ove godine obilježava i stota obljetnica polaganja kamena temeljca širokobriješke gimnazije, Uredništvo je odlučilo da naslovnicu jubilarnog 50. broja lista krasi upravo glasovita gimnazija. 
Ovaj događaj okupio je velik broj svjetovnih franjevaca i njihovih duhovnih asistenata iz cijele Hercegovine, a nakon službenog dijela programa zajedništvo se nastavilo u klaustru samostana uz druženje i zakusku.

Josipa Begić, OFS Posušje

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska