Datum: 29. rujna 2011.

Podjeli s prijateljima

Svećenik član FSR-a proglašen blaženim

U subotu, 17. rujna u 10 sati, u crkvi Male kuće Božanske Providnosti u Torinu, kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za proglašenje svetih, predsjedao je obredom beatifikacije časnog sluge Božjeg Francesca Palearia, svećenika Cottolengo instituta, inače Franjevačkog trećara.

Francesco Paleari je rođen 22. listopada 1863. godine u Pogliano Milanese u Milanskoj nadbiskupiji. Odgajan je u jednoj istinski kršćanskoj obitelji koja je bila radosna, mirna i kojoj je priroda bila naklonjena.

U sjemenište Male kuće Božanske Providnosti, u Torinu, ulazi 8. siječnja 1877. Nju je osnovao sveti Josip Benedikt Cottolengo. Ovo sjemenište, stavljeno pod zagovor svetoga Tome Akvinskoga – odatle i njegovo ime „Obitelj Tommasini“ – primalo je kandidate za svećenike bez financijskih sredstava.

Nakon što je završio teološke studije s odličnim rezultatima, Francesco je bio zaređen za svećenika 18. rujna 1886. Služio je u Maloj kući Božanske Providnosti kao učitelj, ispovjednik i duhovnik mladim sjemeništarcima. Pokazao se nadahnut svim stvarima u istom duhu milosrđa koji je pokretao Svetoga Utemeljitelja koji je volio pomagati i materijalno i duhovno siromašnima, s neizmjernim povjerenjem u Božansku Providnost.

Obnašao je važne dužnosti za Torinsku nadbiskupiju kao generalni vikar za časne sestre i promicatelj pravde. Trećem svjetovnom redu se priključio u ranim godinama svoga svećeništva, obnavljajući svoje pripadništvo i 1920. i 1927. Posljednje tri godine njegovoga života obilježila je bolest, koja ga ipak nije spriječila u ostvarivanju njegove misije ispovjednika.

Umro je 7. svibnja, 1939. u Maloj kući Božje Providnosti u Torinu. Proces beatifikacije je započeo 1947., a 1980. je povjeren fra Antoniu Cairoli, generalnom postulatoru FSR-a.

Tekst preuzet s: www.ciofs.org

Marijana Bošnjak, FSR Široki Brijeg

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska