Datum: 20. ožujka 2013.

Podjeli s prijateljima

Svjedoci vjere

Dana 18. ožujka 2013. godine u velikoj dvorani franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru održana je tribina pod nazivom „Svjedoci vjere“ – o misijama, misionarima i misijskim djelima. Gost predavač je bio don Ivan Štironja, ravnatelj Papinskih misijskih djela u Bosni i Hercegovini. Inače, ovo je 6. po redu tribina koju organizira mjesno bratstvo OFS-a u Mostaru povodom Godine vjere. Na samom početku tribine brat Vinko Glibić pozdravio je sve prisutne i predstavio našeg gosta predavača, nakon čega je don Ivan započeo sa iscrpnim, poučnim i nadasve produhovljenim predavanjem. Na početku je govorio o Godini vjere kao hodočašću na kojem svi trebamo sudjelovati srcem i dušom. Spomenuo je i biskupovu poruku u kojoj on kaže da u ovoj Godini vjere svi trebamo dati svoju desetinu, 10% biti bolji i 10% manje griješiti.

Nakon uvodnog predavanja o Godini vjere, don Ivan je govorio o svjedocima vjere koji su svoj život dali za Krista ili su ubijeni samo zato što su bili kršćani. Spomenuo je kršćansku svjedokinju, majku petero djece Asiu Bibi, koja je nevina osuđena i zatvorena, ali pored svega čvrsto je ostala vjerna Isusu Kristu i kršćanstvu. Zatim je govorio o s. Lukreciji Mamić koja je ubijena jer je pomagala zaboravljenom i zabačenom afričkom plemenu. Pročitao je i svjedočanstvo s. Karle o s. Lukreciji koja je ranjena isti dan kad je s. Lukrecija ubijena. Don Ivan je istaknuo kako su svi misionari svaki dan izloženi ubojstvima i ranjavanjima i kako im je uvelike potrebna naša molitva i pomoć. Pri kraju svog predavanja dotaknuo se Papinskih misijskih djela i rekao koja su to 4 djela: 1. Djelo za širenje vjere, 2. Djelo svetog djetinjstva, 3. Djelo sv. Petra apostola, 4. Misionarska zajednica svećenika, redovnika i redovnica.

Nakon don Ivanovih riječi prisutni su mogli pogledati isječak filma o fra Iliji Barišiću i njegovom misijskom djelovanju u Kongu. Na kraju, kao i na početku tribine, naš gost se pomolio na jeziku koji je naučio u misijama.

Brat Vinko je zahvalio predavaču i tribina je završena gromoglasnim pljeskom, a prisutni su mogli na izlazu kupiti misijske krunice, DVD-ove kao i knjige o misijama i misionarkama, a svi prikupljeni prihodi su namjenjeni za pomoć misijama. Bogu hvala na ovoj večeri!

Branka Barišić, OFS Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska