Datum: 26. kolovoza 2017.

Podjeli s prijateljima

U Gradnićima održana područna duhovna obnova OFS-a Hercegovine

Na blagdan svetoga Ljudevita, suzaštitnika Franjevačkog svjetovnog reda, 25. kolovoza 2017., održana je još jedna područna duhovna obnova za članove OFS-a iz Hercegovine. Na duhovnoj obnovi sudjelovalo je oko 320 svjetovnih franjevaca iz 14 kanonski oblikovanih bratstava i 3 bratstva koja su u procesu kanonske obnove. U zajedništvu sa svjetovnim franjevcima bili su i duhovni asistenti mjesnih bratstava kao i područni duhovni asistent za Framu i OFS fra Antonio Šakota te fra Marinko Šakota koji je održao prigodno predavanje.

Ove 2017. godine obilježavamo 100. obljetnicu djelovanja fra Didaka Buntića, odnosno 100. obljetnicu kako je od smrti spasio tisuće hercegovačke djece odvevši ih u Slavoniju. Stoga je područno vijeće odlučilo ovu duhovnu obnovu i okupljanje svjetovnih franjevaca u fra Didakovoj rodnoj župi posvetiti razmatranju njegova života i djelovanja koje zasigurno može poslužiti kao primjer i poticaj za prepoznavanje potreba naših bližnjih i djelovanje svjetovnih franjevaca. Misao vodilja kroz duhovnu obnovu bila je »Uzor čovjek, fra Didak Buntić!«, o čemu je govorio fra Marinko Šakota.

Duhovna obnova započela je pozdravom župnika domaćina fra Nikole Rosančića. Nakon toga prisutnima se obratila područna ministra OFS-a Mirela Barbarić. Mirela se zahvalila domaćinima iz Gradnića posebno istaknuvši kako je njihovo bratstvo u procesu obnove i da trenutno ima samo 7 članova koji se pripremaju za polaganje zavjeta. Stoga možemo pretpostaviti koliko su truda uložili oni ali i svi koji su im priskočili u pomoć.

Nakon pozdrava uslijedilo je fra Marinkovo izlaganje u kojem je govorio o fra Didaku kao velikom inspiratoru i animatoru. Govoreći o fra Didakovoj duhovnosti istaknuo je kako se fra Didaka nije promatralo kao čovjeka duhovnosti nego aktivnosti. Međutim, njegova aktivnost se razvila iz bogatog duhovnog života. Uspio je u sebi ujediniti i Martu i Mariju, i duhovno i materijalno.

Nakon fra Marinkova izlaganja ministra Mirela zahvalila se predavaču te mu u znak zahvalnosti uručila prigodan dar a zatim je ministrima mjesnih bratstava uručila knjigu »Uzor čovjek, fra Didak Buntić!«, čiji je autor fra Marinko Šakota i koji je te knjige darovao za naša mjesna bratstva.

U 18.30 uslijedila je molitva krunice i prigoda za svetu ispovijed a zatim i sveta misa koju je predvodio područni duhovni asistent fra Antonio. Fra Antonio je u propovijedi istaknuo kako nas Bog toliko puta u životu pohodi a mi zbog mišljenja da nismo dostojni njegove prisutnosti toga i ne budemo svjesni.

Po završetku svete mise svi prisutni ostali su u klanjanju Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu a nakon duhovne okrjepe zajedništvo se još dugo nastavilo u upnom dvorištu uz tjelesnu okrjepu i bratsko druženje.

Josipa Vukoja, OFS Kočerin

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska