Datum: 10. veljače 2020.

Podjeli s prijateljima

U Međugorju održan nacionalni seminar trajne formacije u OFS-u

Ovaj vikend, od 7. do 9. veljače 2020., u Međugorju u Kući mira održao se nacionalni seminar trajne formacije za svjetovne franjevce iz Bosne i Hercegovine u organizaciji Nacionalnog vijeća OFS-a BiH. Geslo seminara bilo je „Dobro obitelji dobro je Crkve“ (papa Benedikt XVI.,Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, Zagreb,2011).

Nakon što su sudionici pristizali polako u Kuću mira i po završetku krunice i svete mise u crkvi sv Jakova, okupili su se za večerom, a kasnije u kapelici gdje su se međusobno predstavili jedni drugima. Nakon toga uslijedilo je predavanje i duhovni nagovor fra Davora Petrovića, bosanskog područnog duhovnog asistenta OFS-a u kojem je progovorio o temi, braku i obitelji, kroz različite crkvene dokumente ali uz konkretne primjere iz svakodnevnog života obiteljskih situacija. Nakon toga uslijedila je kratka rasprava na temu. Zajedničkom molitvom zaključen je prvi dan seminara.

U subotu, nakon jutarnje molitve u kapelici i nakon doručka, uslijedilo je predavanje nacionalne učiteljice formacije Mile Čuljak koja se usredotočila na obitelj u svakodnevnom životu sa svim njezinim izazovima i naglašavajući da ukoliko obitelj funkcionira, funkcionirati će i društvo gdje se stavlja naglasak na pojedinca koji je dio obitelji, dio društva. Odgovorni pojedinac rezultira odgovornijim društvom. A naglasak se stavio i na važnost obiteljske molitve, obitelj koja moli zajedno, ostaje zajedno. Potom je uslijedio rad po skupinama na temu predavanje i zajednički plenum u kapelici.

Popodnevni dio seminara upotpunio je gost fra Mladen Rozić koji se spomenuo važnosti obitelji u Crkvi i životu, uz konkretne primjere iz crkvenih dokumenata i Katekizma katoličke Crkve. Potom je uslijedila rasprava i razgovor između predavača i sudionika koji su iznosili izazove sa kojima se suočavaju današnje obitelji. Potom smo se zaputili u župnu crkvu na krunicu i svetu misu, a nakon večere prisustvovali smo i Klanjanju Presvetom Oltarskom sakramentu također u župnoj crkvi.

Na seminaru je sveukupno sudjelovalo 45 braće i sestara iz cijele BiH.

Nedjelja je bila u ozračju svjedočanstava koji su uistinu bili pravi začin ovom susretu i gdje su braća i sestre iz različitih obiteljskih pozadina svjedočila o svojim stvarnostima, životima, izazovima i križevima. Nakon svete mise koju je predslavio fra Davor, uslijedio je ručak i oproštaj svih uz pozdrave da se vidimo ponovno na sličnom nekom okupljanju.

Božica Lončar, OFS Široki Brijeg

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska