Datum: 26. studenoga 2018.

Podjeli s prijateljima

U Međugorju održan područni seminar trajne formacije za članove Franjevačkog svjetovnog reda

U Međugorju, u kući molitve Domus pacis, od 23. do 25. studenog 2018. održan je seminar trajne formacije za članove mjesnih bratstava Franjevačkog svjetovnog reda u Hercegovini. Seminar svake godine organizira područno vijeće s ciljem produbljivanja poziva i duhovnog rasta trajno zavjetovanih svjetovnih franjevaca.

Na seminaru je sudjelovalo 45 svjetovnih franjevaca iz 17 bratstava te područni duhovni asistent fra Dane Karačić, a misao vodilja bila je „Na svetost pozvani“. Nakon krunice i svete mise koju smo slavili u crkvi sv. Jakova zajedno sa međugorskim župljanima i hodočasnicima, program seminara nastavili smo u Domus pacisu upoznavanjem sudionika te uvodnim izlaganjem na temu „Temeljni poziv – Božji poziv na svetost“, koje je održao područni rizničar Jure Čilić. Dan smo završili molitvom pred križem te se uputili na počinak.

Izlaganje o sakramentima i sakramentalnom životu održao je fra Goran Azinović, duhovni asistent Frame i župni vikar u Čitluku. Fra Goran je na zanimljiv način i kroz dijalog sa sudionicima govorio o važnosti sakramentalnog života.

Fra Dane je kroz svoje izlaganje govorio o vjernosti u onim malim svakodnevnim stvarima koje činimo. Način na koji se odnosimo prema tim na oko običnim, malim stvarima i poslovima na određeni način nas određuje kao osobu i kao trećare. Jako je bitno biti dosljedan i vjeran u malim stvarima, jer tko je vjeran u malom bit će vjeran i u većim stvarima i poslovima.

Nakon ručka i pauze, koju su sudionici iskoristili za odlazak na Podbrdo, posjet grobu fra Slavka Barbarića ili druženje uz kavu program se nastavio u 15.00 molitvom krunice Božanskog Milosrđa te radom po grupama, u kojemu smo se kroz razgovor osvrnuli na održana izlaganja te na taj način razmijenili mišljenja, iskustva i savjete. Jedna od stavki razgovora o kojoj se i kasnije dosta razgovaralo bila je razgovor o kumstvu odnosno o našem odnosu prema onima kojima smo bili kumovi na krštenju. Oni koji su se s godinama udaljili od svog kumčeta govorili su kako će im se javiti, a nadamo se da ćemo ovime i svoje bližnje potaknuti na isto i posvijestiti im važnost kumova u životu osobe, ne samo u dječjoj dobi nego kroz cijeli život.

U subotu su svi sudionici seminara sudjelovali na večernjem molitvenom programu u crkvi sv. Jakova. Svetu misu, u kojoj smo se posebno prisjetili pokojnog fra Slavka Barbarića, jer se taj dan navršila 18. obljetnica njegove smrti, predslavio je fra Iko Skoko.

Subota večer na seminaru uvijek je predviđena za bratsko zajedništvo i druženje uz rekreaciju. Ovaj put su se sudionici, podijeljeni u 5 skupina, okušali u kolu sreće. Ovisno o tome što zavrte na kolu sreće trebali su odgovarati na pitanja ili pjevati karaoke te na taj način skupljati bodove. Svi smo su se lijepo zabavili i nasmijali a pobjednička skupina osvojila i nagradu. Ovaj dan završili smo klanjanjem pred Presvetim.

U nedjelju nam je svoje iskustvo života u Franjevačkom svjetovnom redu i putu svoga obraćenja ispričao brat Tihomir Šušak, član bratstva Široki Brijeg a zatim smo iznijeli svoje dojmove sa seminara. U 11.00 izmolili smo slavna otajstva krunice i slavili svetu misu te seminar završili zajedničkim objedom.

Josipa Vukoja, područna tajnica

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska