Datum: 1. rujna 2015.

Podjeli s prijateljima

U Mostaru održan 2. europski kongres OFS-a i Frame

Slavljem sv. Mise u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru, u nedjelju, 23. kolovoza, završen je 2. europski kongres Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Franjevačke mladeži (Frame). Sv. Misu predvodio je fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Kongres je započeo u ponedjeljak 17. kolovoza sv. Misom u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, koju je predvodio mons. dr. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup. Vođeni geslom „Živite život dostojno poziva koji ste primili“ iz Poslanice Efežanima, oko stotinu sudionika s duhovnim asistentima iz dvadeset europskih zemalja kroz tjedan dana razmišljali su na teme o identitetu svjetovnih franjevaca, životu u obitelji, brizi o svemu stvorenome, te molitvi i euharistiji kao izvorima snage za življenje poziva svjetovnih franjevaca.

Na Kongresu su bili prisutni i generalni ministar OFS-a Tibor Kauser, generalna doministra Chelito Nunez, generalni duhovni asistent fra Amando Trujillo-Cano, te Andrea Odak, međunarodna koordinatorica Frame, koja je kao pripadnica Nacionalnog bratstva OFS-a BiH imala i ulogu domaćina.

Uz predavanja, rad u skupinama, predstavljanje projekata, sudionici su posjetili i Sarajevo gdje su u samostanskoj crkvi sv. Ante na Bistriku slavili sv. Misu koju je predvodio mons. Marko Semren, pomoćni banjolučki biskup. Tom prigodom posjetili su i katedralu Srca Isusova, Sabornu crkvu i Begovu džamiju, gdje su mogli čuti više o ovim mjestima molitve, povijesti i načinu prakticiranja vjere u svakodnevnom životu vjernika pravoslavne i islamske vjeroispovijesti. Poseban dojam na sudionike ostavila su svjedočenja dva bračna para o životu u braku, odgoju djece u vjeri i izazovima s kojima se današnje obitelji suočavaju.

Obzirom da je grad domaćin Kongresa poznat po mostovima, tijekom večernjih programa zemlje su se predstavile slikama njihovih značajnijih mostova, a misao koja je prožela Kongres bio je i poziv pape Franje kojeg je uputio mladima na susretu u NCM-u Ivan Pavao II. prilikom posjeta Sarajevu da izgrađuju mostove.

Pretposljednjeg dana Kongresa organizirana je oproštajna večer na kojoj je predstavljena kulturna nematerijalna baština hercegovačkog kraja nastupom folklorne skupine „Fra Bernardin Smoljan“ iz Rodoča.

Na završnom plenumu predstavljeni su zaključci Kongresa, koji će uz one s Generalnog kapitula Reda iz 2014. biti smjernice za djelovanje u narednom periodu. U Zaključcima je posebno naglašeno življenje poziva u bratstvu, te potreba osnaživanja bratstava na svim nivoima. Također je naglašana važnost obitelji i promicanja bračnog života i odgoja djece u vjeri, najprije u vlastitim obiteljima i to zajedničkom molitvom, otvorenom komunikacijom i opraštanjem. Još jednom je istaknuto da ne treba živjeti samo za sebe nego za druge. U tom smislu, članovi OFS-a i Frame, pozvani su da svakodnevno „zagrle gubavca“ po primjeru sv. Franje, na način da učine sve kako bi zaštitili život od samoga začetka, djeluju koliko je moguće na smanjenju siromaštva u svojim okruženjima i odgovorno se odnose prema svim dobrima, te da promiču zaštitu prirode.

Domaćin narednog, 3. Europskog kongresa OFS-a i Frame bit će Nacionalna bratstva OFS-a i Frame u Litvi.

Ivana Vidović, OFS

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska