U Tomislavgradu otvorena izložba blaženoga Karla Acutisa „Euharistijska čuda diljem svijeta“
Datum: 23. studenoga 2022.

Podjeli s prijateljima

U Tomislavgradu otvorena izložba blaženoga Karla Acutisa „Euharistijska čuda diljem svijeta“

Izložba „Euharistijska čuda diljem svijeta”

U organizaciji Franjevačkog svjetovnog reda Mostar i Župe svetih Petra i Pavla u kripti Franjevačke crkve u Mostaru 22.9.2022. godine je otvorena izložba „Euharistijska čuda diljem svijeta“. Autor izložbe je jedan od najmlađih blaženika Katoličke crkve Carlo Acutis koji je preminuo u svojoj 15 godini nakon otkrivene leukemije. On je na mrežnoj stranici koju je sam stvorio nekoliko mjeseci prije smrti prikupio podatke o svim euharistijskim čudima u svijetu, dokumente koji su dokaz da se radi o nadnaravnim događajima kao i slike te je sve klasificirao po lokalitetima. Napravio je tako pregled 136 priznatih euharistijskih čuda u svijetu koja su se dogodila tijekom različitih razdoblja u povijesti, radi se o pravom virtualnom muzeju koji je dostupan on line a sama izložba prošla je pet kontinenata.

O njegovom životu objavljena je i knjiga pod nazivom „Euharistija moja autocesta za nebo“ koja je izišla iz tiska 2007. godina i prevedena je i na hrvatski jezik. Preminuo je 10. listopada 2006. te je pokopan u Asizu zbog njegove posebne privrženosti svetom Franji. Njegovo tijelo je izloženo u staklenom sarkofagu u crkvi u Asizu gdje već dolaze brojni štovatelji odati mu počast. Izložba je bila otvorena za posjetitelje od 22 do 24. rujna. Temeljni cilj izložbe je evangelizacija Euharistijom. Sama izložba je bila već u mnogim gradovima u Republici Hrvatskoj, a u Bosnu i Hercegovinu je došla zahvaljujući don Anti Lediću. Za organizaciju izložbe u gradovima Bosni i Hercegovini zadužen je Franjevački svjetovni red Suho Polje, Kupres. Nadamo se da će i ostala bratstva krenuti u organizaciju ove izložbe i u svojim župama kako bi što više ljudi bilo dotaknuto darom euharistije koja je naša “autocesta prema nebu”.

Na poticaj i zalaganjem mjesnog bratstva OFS Tomislavgrad 18. studenoga 2022. godine u Franjevačkom muzeju „Fra Jozo Križić“ u Tomislavgradu otvorena međunarodna izložba „Euharistijska čuda diljem svijeta“ koju je osmislio i izradio blaženi Karlo Acutis, najmlađi blaženik Katoličke Crkve. Izložbeni eksponati su vlasništvo OFS-a Suhopolje.

Kustos Stipan Dilber i djelatnici Franjevačkog muzeja “Fra Jozo Križić” postavili su u galerijskom prostoru 20 panoa s fotografijama i opisom euharistijskih čuda, te knjigu o izložbi …

Otvaranja izložbe upriličeno je u dvorani ispod muzeja. Duvanjski gvardijan fra Bože Milić je istaknuo kako je riječ o neobičnoj izložbi našega suvremenika talijanskoga podrijetla koji je u samo 15 godina života uspio doseći po sudu Crkve vrhunac ljudske kreposti i ovom izložbom ostaviti značajan trag u svojoj domovi i cijelome svijetu.

Posjetiteljima izložbe obratio se i duvanjski župnik i naš duhovni asistent fra Hrvoje Miletić. Nazočne je ukratko upoznao s životom blaženika Acutisa naglasivši da su mladost, bolest i Euharistija njegove tri bitne poveznice. Blaženi Karlo, zbog svoje bolesti, nije uspio završiti izložbu za života pa su to učinili njegovi roditelji. U prikupljenih 136 euharistijskih čuda nalazi se i Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu.

Otvaranje ove izložbe lijepim i skladnim pjevanjem uveličali su voditelj župnog zbora Pere Tokić i članica zborai nastavnica flaute Petra Tokić.

OFS Tomislavgrad je osim želje da našim župljanima omogući vidjeti ovu nadahnjujuću izložbu, za poseban cilj imao i postigao da u nedjelju 20. studenoga 2022. godine prilikom primanja i obnove zavjeta naši framši i njihovi mnogobrojni uzvanici imaju prigodu upoznati se sa djelom i svetošću ovog njihovog vršnjaka. Izložba koja se prikazuje diljem svijeta u Tomislavgradu ostaje otvorena do daljnjega.

OFS Tomislavgrad

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska