Datum: 27. kolovoza 2019.

Podjeli s prijateljima

U Veljacima održana područna duhovna obnova OFS-a i proslava svetog Ljudevita

U nedjelju, 25. kolovoza 2019., članovi hercegovačkog područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda okupili su se u Veljacima na ljetnoj duhovnoj obnovi a ujedno i kako bi proslavili suzaštitnika svoga Reda, svetog Ljudevita. Program, na kojem je sudjelovalo oko 300 svjetovnih franjevaca i 11 mjesnih duhovnih asistenata, započeo je zajedničkom molitvom te pozdravom područnog duhovnog asistenta fra Dane Karačića te područne ministre Mirele Barbarić.

Duhovni nagovor na temu „Gle kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti“ (Ps 133,1) održao je fra Stipan Klarić, župnik župe Veljaci i duhovni asistent bratstva OFS-a Veljaci. Fra Stipan je naglasio kako je Franjo braću smatrao Božjim darom te je želio živjeti Evanđelje u bratstvu. Moderni čovjek sve teže podnosi život u zajednici, ona ga guši i sputava i često se istinski osjećaj pripadnosti bratstvu nikada i ne dogodi. Naglasio je kako ne smijemo biti „potrošači bratstva“, kriti se iza bratstva i čekati da netko drugi za nas nešto učini nego se trebamo truditi da jedni drugima unaprjeđujemo vrline i pomažemo odstraniti slabosti i mane.

Svaki član bratstva je jednako važna karika a tek kada se u ljubavi okupljamo, opominjemo i potičemo na rast može se iskusiti pravo evanđeosko bratstvo. Ali, kada opominjemo trebamo biti strpljivi, blagi i ponizni.

Na kraju se osvrnuo na to kako svjetovni franjevci trebaju svoju obitelj ugraditi u duhovno bratstvo, pronaći model kako se dati i sudjelovati u radu bratstva a istodobno biti otac, majka, sin, kćer, nevjesta, susjed… Univerzalnog rješenja za to nema, to svatko osobno mora otkriti uz Božje prosvjetljenje i uz dar Duha Svetoga.

Nakon krunice i prigode za svetu ispovijed slavljena je sveta misu, koju je također predslavio fra Stipan, uz koncelebraciju fra Ivana Landeke st. i fra Hrvoja Miletića, dok su ostali svećenici bili na raspolaganju za ispovijed. Nakon mise prisutni su ostali u kratkom klanjanju i zahvali pred Presvetim a zatim je uslijedilo bratsko zajedništvo uz jelo i druženje.

Posebnu zahvalu zaslužuje fra Stipan i bratstvo OFS-a Veljaci kao i framaši koji su svojoj starijoj braći i sestrama uvelike pomogli u organizaciji. Hvala im i neka ih prati Božji blagoslov po zagovoru našeg svetoga Oca Franje.

                                                                                                               

– Tekst: Josipa Vukoja, OFS Kočerin
– Fotografije: Zora Kvesić, OFS Kočerin

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska