Datum: 6. travnja 2012.

Podjeli s prijateljima

Uskrsna čestitka provincijala fra Ivana Sesara

"Ne bojte se! Uskrsnuo je!" (Mk 16,6) Taj čudesni glas anđela koji je progovorio iz Kristova groba ponovno ovih uskrsnih blagdana odjekuje našim srcima i našim crkvama.

Temeljna poruka Uskrsa je da uvijek zadnju riječ ima Bog, a ne čovjek. I zato unatoč strahovima, beznađu i različitim nevoljama koje nas svakodnevno pritišću, budimo hrabri i ne bojmo se! Vjera u Kristovo uskrsnuće nas jača i u slabosti i poniženjima – jer znamo da nijedna žrtva i ljubav nisu uzaludni.

Poruka uskrsnuća, utemeljena na svjedočanstvu pojedinaca, prenoseći se, oblikovala je crkvenu zajednicu kao obitelj koja ima zadaću, po svim krajevima svijeta, raznijeti Radosnu vijest da nam je spasenje, darovano na drvu križa, zasjalo svjetlom uskrsnoga jutra. Ta je uskrsna vjera tijekom više od dva tisućljeća nadahnjivala i jačala svjedoke kršćanske dobrotvornosti i vjernosti Bogu i čovjeku.

Prihvaćajući poruku Kristova uskrsnuća mi postajemo sposobni izaći iz zatvorenosti i vidjeti dalje od vlastitih križeva, siromaštva, odbačenosti i bolesti. Vjerom postajemo ljudi nade, osnaženi da vlastitim svjedočenjem i radom sudjelujemo u preobrazbi svijeta i izgradnji bolje budućnosti.

Snagom vjere u Kristovo uskrsnuće mi shvaćamo da nad patnjom križa sjaji uskrsna zora, te da će nad tamom svake laži i nepravde zasjati istina i pravda.

Na taj način kao pojedinci i narod, otvoreni poticajima Duha, pozvani smo živjeti uskrsnuće usred nesigurnosti ovoga svijeta i u njega unositi istinsko svjetlo dobrote i požrtvovnosti, solidarnosti i posvemašnje spremnosti na ljubav – bez obzira na cijenu i žrtve.

Stoga, neka nam i ovog Uskrsa uskrsna vjera u Božju vjernost i konačnu pobjedu dobra, dade snage i radosti u svagdašnjem životu. Neka ta vjera unose u naše obitelji i naš narod, spremnost na žrtvu u življenju ljubavi. I neka sve nas učini graditeljima mira i dobra.

S ovim mislima, želim i molim da ovih svetih dana uskrsna radost obasja svakoga od vas, osobito one koji su pritisnuti težinom života – bolešću, bremenom godina i drugim nevoljama, te vam donese Isusov mir i ohrabrenje.

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

fra Ivan Sesar, provincijal

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska