Važnost spolnosti i spolnog odgoja za osobni život, obitelj i društvo
Datum: 26. rujna 2022.

Podjeli s prijateljima

Važnost spolnosti i spolnog odgoja za osobni život, obitelj i društvo

Na Buškom jezeru, u samostanu sv.Ilije na Karmelu u organizaciji udruge Kairos i Franjevačkog svjetovnog reda Mostar održan je obiteljski susret od 16. rujna do 18. rujna 2022.
Voditelji susreta su bili gospodin Ladislav Ilčić i gospođa Kristina Pavlović.
Ladislav Ilčić je hrvatski akademik i glazbenik (violinist), dopredsjednik političke stranke Hrvatski suverenisti, udruge Grozd-Glas roditelja za djecu, i dopredsjednik stranke  Europskih Konzervativaca i Reformista.
Djecu su čuvali, za vrijeme trajanja susreta i predavanja, obitelji i mladi iz molitvene zajednice Totus Tuus. Prvu večer susreta nakon večere susret je predvodio gosp.Ilčić. Predstavio je 25-godišnju borbu za mlade u Hrvatskim školama i društvu općenito.  U jednom trenutku te borbe , Ladislava i njegovu sestru Kristinu tužili su zbog  pozitivnog govora o braku. Prijetila im je godina i pol zatvora. Ali, Bogu hvala uspjeli su dobiti tužbu.
Već davno su Ladislav i Kristina sa svojom ekipom ušli u škole s Teen star programom kojeg je osmislila austrijanka Hanna Klaus.  Hana Klaus je liječnica opsterticija i ginekologije. Rođena je u Beču. Kasnije se preselila u Ameriku  i 80-tih godina prošlog stoljeća osnovala Teen star program i Centar za prirodno planiranje obitelji gdje je promovirala Bilingsovu metodu prirodnog planiranja obitelji koju je odobrila Katolička Crkva.
Prije 25 godina Kristina i Ladislav bili su kod dr.Klaus na obuci. Tako su Teen star program donijeli u Hrvatske škole.
Vlada Republike Hrvatske program je htjela izbaciti iz škola  i uvesti Zdravstveni spolni odgoj.
Borba je trajala godinama i traje još uvijek. Sve sudske sporove su dobili i roditeljske glasove.
Teen star program od roditelja je dobio preko 90%glasova. Trenutno se ovaj program ne provodi u hrvatskim školama, ali se provodi u župama. (Kod nas u Mostaru provodi se u župi sv.Tome za krizmanike).

U subotu jutro nakon molitve i doručka predavanje je imala gđa.Kristina Pavlović. Tema predavanja bila je Bilingsova metoda planiranja obitelji.
Metoda je dobra za sve parove koji žele postići trudnoću kao i za one koji žele odgoditi trudnoću na neko vrijeme.
(Treba naglasiti da Bilingsova metoda nije katolička kontracepcija. Par odgađa trudnoću u skladu s naukom Crkve kojeg svi imamo u Katekizmu Katoličke Crkve. U suprotnom kršimo zakletvu koju smo izrekli na dan vjenčanja da ćemo od Gospodina u radosti primati djecu. )
Nakon Kristininog predavanja, Ladislav je imao predavanje o spolnosti, početku razvoja spolnosti, te kako pomoći djeci u tom periodu života s obzirom na današnje medije i vrijednosti u društvu. Predavanje je izgledalo kao dijalog gdje smo skupa raspravljali o pitanjima koje nam je predavač postavljao. Na takvom principu osnovan je Teen star program, gdje mi djecu kroz pitanja dovodimo do toga da oni sami shvate koje su vrijednosti dobre za njih. Istaknuo je da je važno da mi djecu naučimo puno toga o spolnosti, i kada se u razredu pokrenu teme o spolnosti, da oni više znaju i tako će ispasti više važni jer svojim znanjem podupiru svoje stavove.
Istaknuo je da roditelji i djeca skupa donose odluke, s tim što su djeca manja roditelji donose veći dio odluke, a kasnije kako djeca rastu, počinju donositi sami veći dio odluke pa na koncu i čitavu odluku.
Osnovni princip  Teen star programa je da razgovaramo s čovjekom,  a ne sudimo ga. Takav je naš kršćanski princip, osuđuješ grijeh ali nikad čovjeka.

Subotu poslije podne nakon ručka i odmora predavanje je imala Kristina samo za žene, podučavala ih je Bilingsovu metodu. Bilingsova metoda sastoji se od praćenja ženine cervikalne sluzi gdje žena to sve bilježi u svoju tabelu praćenja i tako prepoznaje promjene u svome tijelu.
Subotu navečer imali smo zajedničku sv.Misu i klanjanje koje je predvodio fra Danko Perutina.

U nedjelju jutro nakon sv.Mise zaključili smo ovo naše druženje još jednim susretom s Ladislavom, gdje nam je naglasio kako smo mi kršćani dužni više od toga da imamo svoju obitelj i posao, dužni smo iskoračiti. U osnovi kršćanskog poziva je da radi ono što je potreba. Danas je nužno potrebno evangeliziranje. Moramo gledati na koji način dar, koji nam je dan, trebamo širiti dalje, a to je Radosna vijest.
Kršćanski mentalitet je često očekivanje da će netko drugi nešto učiniti. Ali ne smije bit tako. Trebamo svi poći od sebe što ja mogu učiniti za društvo i Crkvu.
S tim pitanjem smo se razišli zahvalni dragom Bogu i ocima karmelićanima što su nas ugostili za ovaj predivan obiteljski vikend.

Dragana Marić, OFS Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska