Datum: 29. siječnja 2013.

Podjeli s prijateljima

Vjera ili djela? (Kratki uvid u katolički nauk o milosti Kristovoj)

Poznato je kako mjesno bratstvo OFS-a u Mostaru odn. Povjerenstvo za djelatnu prisutnost u Crkvi i svijetu, povodom Godine vjere, organizira svoje tribine. Tako je i u ponedjeljak, 28. siječnja 2013. godine, održana 4. po redu tribina pod nazivom Vjera ili djela? (Kratko uvid u katolički nauk o milosti Kristovoj). Gost i predavač tribine bio je vlč. dr. Mario Bernadić, prof. dogmatske teologije.

Susret je otvorila, svojim pjevanjem, vokalno – instrumentala skupina Sion iz Mostara, a u ime cijeloga bratstva sve nazočne je pozdravila s. Kristina Brekalo koja je ujedno bila i voditeljica ove tribine.

Na početku svoga izlaganja vlč. Mario je izrazio svoje divljenje zbog velikog broja ljudi koji su se odazvali na ovaj događaj, a nakon toga je predavanje otvorio molitvom. Velečasni Mario je objasnio pojmove vjera, djelo i milosrđe te je dobar dio svoga izlaganja govorio o Martinu Lutheru istaknuvši za njega kako je trapio svoje tijelo i živio pravedno, a i dalje nije pronalazio mir. Odgovor na takvo stanje pronašao je u poslanici Rimljanima gdje stoji da je spasenje plod darovane milosti. Vlč. Mario je dodao da je duboka vjera ona koja je prožeta ozbiljnim djelima te da na sva naša djela trebamo zazivati Krista s križa i s Raspetim i Uskrslim Kristom djeliti sve svoje zasluge. Ovomu je pridodao riječi pape Benedikta da čovjek živeći svoju vjeru shvaća da je potrebno oboje, milost tj. ono nezasluženo i djelo, te upozorenje na ozbiljnost, pa čak i prijetnju kako ne bismo zabludili u životu.

Na kraju su nazočni bili u mogućnosti postaviti pitanja predavaču. Tribina je zaključena pjesmom i zahvalom s. Kristine Brekalo.

Branka Barišić, OFS – Mostar

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska