Datum: 6. listopada 2014.

Podjeli s prijateljima

Zajedničko hodočašće bratstava OFS-a Humac i Vitina

U nedjelju, 28. rujna 2014., svjetovni franjevci (trećari) mjesnih bratstava Humac i Vitina hodočastili su sv. Iliji u Masnu Luku.

U ranim jutarnjim satima radosno smo se uputili prema odredištu. Naše putovanje započelo je molitvom zatim pjesmom i gangom. Posebna radost osjetila se u zajedništvu s braćom i sestrama iz Vitine.

Fra Petar Krasić u koncelebraciji sa fra Antom Marićem i fra Tomislavom Sabljom predvodio je misno slavlje. Pjevači – trećari uzveličali su svojim lijepim pjevanjem slavlje sv. mise. Fra Petar je u nadahnutoj propovijedi uz osvrt na nedjeljna čitanja istakao i značaj djelovanja franjevačkih trećara. Mi živimo u svijetu u kojem se susrećemo s mnogim poteškoćama ali dok ima svjetovnih franjevaca koji svakodnevno mole franjevačku krunicu pobijedit ćemo svako zlo – riječi su fra Petra. Mi smo u svojim molitvama zazivali zagovor sv. Franje i sv. Ilije da nam ojačaju vjeru kako bismo slijedeći njihov primjer mogli izvršiti svoje poslanje u svojim obiteljima, na radnim mjestima u svojoj sredini.

Nakon misnoga slavlja druženje se nastavilo u prirodi obilaskom crkvenoga prostora i Galerije. Nakon duhovne okrjepe trebalo je i tijelo nahraniti. Objedovali smo u restoranu "Hajdučke vrleti" te uz pjesmu i gangu nastavili druženje. Posjetili smo i grob Dive Grabovčeve na Kedžari. Život i junaštvo mlade djevojke u kratkim crtama predočio nam je prof. povijesti Ante Paponja. Dotakla nas je snaga mlade Dive koja je umrla mučeničkom smrću zato što se nije odrekla svoje vjere odbivši se udati za turskoga bega. Zadivljeni junaštvom ove mlade djevojke molili smo za njezin zagovor na njenom grobu.

Oko 15 sati krenuli smo autobusom svojim kućama osjećajući snažno duhovne plodove ovoga hodočašća. U autobusu se stalno molilo i radosno pjevalo a radost i ljubav su vidljivi znak Božje prisutnosti među nama po zagovoru sv. Franje i sv. Ilije kojem smo hodočastili.

Hvala Bogu na ovom bratskom druženju!

Mirjana Bradvica, OFS Humac

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska