Datum: 8. veljače 2011.

Podjeli s prijateljima

Zavjeti u mjesnom bratstvu na Širokom Brijegu

Nedjelja, 6. veljače 2011. na Širokom Brijegu bijaše posebno svečana. Bio je to dan zavjetovanja u Franjevačkom svjetovnom redu: 48 svjetovnih franjevaca spremno je čekalo početak mise. Imali su i posebno mjesto u crkvi, sjedeći iza oltara i gledajući u cijeli puk kao da su i svojim držanjem govorili: ovdje mi je mjesto, želim sljediti stope sv. Franje i živjeti Evanđelje.

Svetu misu je predvodio područni duhovni asistent fra Josip Vlašić, a sumisili su mjesni duhovni asistent fra Stipe Biško i gvardijan širokobriješkog samostana fra Sretan Ćurčić. I evanđelje bijaše poticaj ostalom puku, a potvrda našoj braći i sestrama: “Vi ste sol zemlje! Vi ste svjetlo svijeta!” Nakon poticajnih fra Josipovih riječi i lijepo povezanih riječi evanđelja i franjevačkog svjetovnog poziva, pristupila su braća i sestre i izgovorila svoje zavjete. Ministra Mirela Lovrić primila je zavjete u ime bratstva, a fra Stipe Biško u ime Crkve. 13 članova položilo je prve zavjete, 17 članova obnovilo je zavjete, a njih 18 položilo je svoje doživotne zavjete. Ozarena lica vraćali su se na svoja mjesta pogledavajući jedni u druge: bili su zadovoljni, ponosni, radosni, ispunjeni… To se moglo osjetiti.

Nakon potpisivanja dokumenta zavjetovanja i fotografiranja, krenuli su u dvoranu da proslave svoje zavjete zajedno sa ostatkom bratstva. Posebno su obradovala braća i sestre iz ostalih bratstava (iz Mostara, s Humca i iz Drinovaca) koji dođoše da uveličaju slavlje i podjele radost sa zavjetovanicima. Uz razmjenu iskustava, razgovor i smjeh druženje se bližilo kraju. Naši zavjetovanici su prigrlili svoje darove, Pravila i škapulare, i krenuli putem sv. Franje.

Neka ih blagoslovi Gospodin i neka ih čuva. Neka ih licem svojim obasja, milostiv neka im bude. Neka pogled svoj Gospodin svrne na njih i mir im podari!

 

Mirela Lovrić, FSR Široki Brijeg

svjetovni-franjevci.info - CIOFS
svjetovni-franjevci.info - FRAMA Hercegovina
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska
svjetovni-franjevci.info - OFS Hrvatska